• Szabadvízi fürdőzés

    Szabadvízi fürdőzés

    A jó minőségű magyarországi természetes fürdővizek kellemes nyári kikapcsolódást nyújtanak a strandolni vágyóknak. A Nemzeti

    Részletek
  • Különböző víztisztítók sajátosságai

    Különböző víztisztítók sajátosságai

    Magyarországon jellemzően jó minőségű az ivóvíz, a lakosság körében mégis egyre nagyobb teret hódít az

    Részletek
  • Legyen felhőtlen a vakáció!

    Legyen felhőtlen a vakáció!

    Vakáció, külföldön élő barátok látogatása vagy munka? Az elmúlt két év bezártsága után ismét könnyebben

    Részletek
  • 1
  • 2
  • 3

Erre a kérdésre roppant egyszerű a válasz

Mivel ezen időszak alatt a háziasszonyok igazán kitesznek magukért főzés és sütés területén is, és általában nem egyszerű könnyű kalóriaszegény fogások kerülnek az asztalokra. Vagy csak egyszerűen azért, mert az emberek jóval többet esznek és isznak ezen időszak alatt, mint más napokon, van olyan illető, aki ilyenkor a napi kalória szükségletének a dupláját fogyasztja el, de biztosan többet, mint amennyire szüksége lenne a szervezetének. Ennek az lesz a következménye, hogy a bevitt sok-sok kalória felesleg zsír formájában lerakódik a szervezetükben. Napi 700 Kcal többlet 10 nap alatt plusz 1 kg súlynövekedést fog jelenteni. Ehhez nem is kell sokkal többet ennünk, innunk, elég hozzá meginni a nap folyamán két pohár gyümölcslevet (1 dl rostos 100%-os almalé 57 kcal) és megenni 10 dkg szaloncukrot (100 g szaloncukor, desszert 433 kcal).
Gondoljunk csak a szénsavas vagy rostos üdítő fogyasztásunkra az ünnepek alatt, vagy nézzük az alkoholt, hisz ezekből jóval több fogy az év ezen időszakában és ez jelentős kalória többletet jelent. 
Ha egy nap több helyre hivatalos az ember, akkor illendőségből nem utasítja vissza a házigazda kínálását. A beszélgetés közben becsúszó apró süteményekkel a napi energiaszükséglet többszörösét fogjuk elfogyasztani.

Mit tehetünk a plusz kilók ellen?

Először is csökkentsük az elfogyasztott adagunkat. Nem kell minden egyes étkezés alkalmával degeszre ennünk magunkat. Próbáljunk naponta csak ötször étkezni és az ebéd legyen mindig a főétkezésünk. Tálalás alkalmával a nagytányért cseréljük kisebbre. Ha mégis nagy tányérra tálalunk, vagy tálalnak nekünk, akkor húzzuk minél inkább szét az ételt. Miért tegyük ezt? Egyszerűen azért, hogy becsapjuk magunkat, mivel ekkor agyunk úgy gondolja, hogy eleget ettünk. Sütemények fogyasztása alkalmával kisebb szeleteket fogyasszunk. Ha mi készítettük, akkor kisebb kockára vagy szeletre vágjuk fel és ne együnk egyszerre többfélét vagy több szeletet. Viszont ha már édességre vágyunk, (már pedig az év ezen időszakában szinte mindenki erre vár) akkor azt az étkezések befejező fogásaként fogyasszuk.
Az ünnepek alatt is fontos, hogy a reggeli ne maradjon ki. Étkezéseinket próbáljuk egyenletesen elosztani. A nap végső fogása valamilyen könnyű vacsora legyen az egész napi túlevésünk után. Ne feledkezzünk meg az ünnepek alatt a megfelelő zöldség és gyümölcsbevitelről sem, például vacsorára kiváló lehet egy szelet sovány hús valamilyen könnyű zöldségsalátával (az öntetünk, ne majonéz alapú legyen). Folyadékszükségletünk jelentős részét próbáljuk meg vízzel megoldani, hisz ez nem jelent többlet kalóriabevitelt.
Közérzetünk javítása érdekében pedig, amikor tehetjük, sétáljunk egyet, vagy ha hivatalosak vagyunk valahova és nincs túl messze, akkor oda gyalog menjünk. Ez egyrészt jó hatással lesz az emésztésünkre, másrészt a bevitt kalóriákból is égethetünk.
De ne csak a plusz kilókra gondoljunk, hanem az emésztési panaszokra is. Hiszen az ünnepek alatt történő mértéktelen táplálkozás az emésztőrendszerünket is alaposan megterheli. Említettük már, hogy az ünnepek alatt a házak többségénél nem a könnyű és kalóriaszegény ételek kerülnek az asztalokra és ezek az ételek jelentős megterhelést jelentek a szervezetünknek. Ezért fontos, hogy a hangulatunkat ne rontsák el az emésztési panaszok vagy gyomorrontás, melyek kellemetlen tünetekkel járhatnak (hányás, hasmenés, émelygés, teltségérzés, felfúvódás, étvágytalanság, erős hasi fájdalmak, bevont nyelv, néha gyengeség érzés, és egyeseknél jelentkezhet gyomorsavtúltengés is a túlzott étkezés hatására).


Étkezzünk az egészséges táplálkozási szabályai szerint!

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also