A Felső-Szabolcsi Kórház Barátainak Alapítványa több éve gyűjti az adományokat a kórházi ellátásához szükséges eszközök minél szélesebb körű beszerzéséhez. Az idén egy olyan fejlesztési célt tűztek ki közösen, mely túlmutat a kórházi ellátáson.
2019.09.13.
Az alapítvány egy LAERDAL MEGA CODE KELLY Advanced újraélesztő babát vásárolt és adott át a kórháznak.
Hirtelen szívhalál A tragikus hirtelenséggel beállt halálról a nyilvánosság elsősorban akkor szerez tudomást, ha fiatal, egészséges, és sportorvosnál gyakran megjelenő sportolók edzés, vagy mérkőzés közben összesnek és meghalnak. Ilyen esetekben szerencsére gyakran közel van a segítség, vagy egy jelenlévő mentőegység, vagy egy képzett, újraélesztésben jártas személy segítségnyújtásával.
De mi van azokkal az emberekkel, akik hétköznapi tevékenységük során szenvednek el hirtelen szívhalált, utcán, munkahelyen, otthonukban? Naponta ma Magyarországon 70 ember haláláért felelős a szívleállás. Az első tünet és a bekövetkezett halál között, hirtelen szívhalál esetén nem telik el egy óra. A szív leállásához vezető súlyos szívritmuszavart leggyakrabban egyes öröklődő szívbetegség vagy koszorúér-betegség okozza, de a hátterében meghúzódhat genetikai rendellenesség vagy szívizomgyulladás is, valamint kiválthatja stressz, fizikai megterhelés, esetleg egyéb tényezők. Az esetek 80%-ában azonban a hirtelen szívhalálért a zsíros lerakódások miatt kialakuló koszorúér-szűkület felel. Ilyenkor a szívritmus vagy kaotikussá válik, vagy felgyorsul, vagy szélsőséges mértékben lelassul. A hirtelen szívhalál bekövetkeztével a beteg legtöbbször szinte azonnal elveszti eszméletét, a keringés és a légzés leáll, emiatt pedig az agy nem jut elegendő oxigénhez.
Ilyenkor a beteg mesterséges lélegeztetéssel és mellkas-összenyomásokkal, vagy elektromos defibrillációval sok esetben újraéleszthető. A szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, egészen tíz percig van esély az újraélesztésre, ám minél több idő telik el, már valószínűleg nem kerülhető el az agykárosodás, ezután pedig már minimális az életben maradás esélye. Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológus szakorvosok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést.
Magyarországon a nagyobb városokban sorra telepítik a defibrillátorokat, oktatótanfolyamokat indítanak, de Kisvárdán nem volt elérhető olyan újraélesztő baba, amely akár laikusok számára is lehetővé tenné az újraélesztés szabályos elsajátítását. Ezt a hiányt pótolta az alapítványi segítség. A MEGA CODE KELLY baba egy oktató terembe kapott helyett a kórházban, ahol csoportos tréningek keretén belül fogadják a térségből érkező, újraélesztést tanulni kívánó lakosokat. A baba informatikai eszközzel támogatott, amely az újraélesztést végző számára visszajelzést ad, hogy a helyes technikát tudja elsajátítani.
Hosszú távú célja a kórház vezetésének, hogy a kórházi dolgozók és a laikusok számára is igénybe vehető újraélesztési tréningek eredményeként sok-sok olyan helyi lakos legyen, akik a kiképzésük alapján bátran vállalják, hogy csatlakoznak, és adott esetben használják is az Országos Mentőszolgálat által működtetett SzívCity mobil applikációt, a megszerzett tudásukat. Ez a mobil applikáció egy hirtelen szívhalált elszenvedett emberhez legközelebb lévő képzett újraélesztő riasztására szolgál, aki a mentőegység kiérkezésig az alapszintű újraélesztéssel időt, és ennek köszönhetően életet nyerhet.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.