Az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház 2,5 milliárdos támogatást kapott Egészséges Budapest Program (EBP) keretében orvos-technológiai eszközeinek fejlesztésére.
2019.09.18.
Az új egészségkultúra középpontjában a megelőzés kell, hogy álljon, e kormányzati szemlélet célja, hogy az emberek minél hosszabb ideig élhessenek egészségben - mondta az Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, mikor ellátogatott a az Oktatókórházba és részt vett az új diagnosztikai és terápiás műszerek bemutatásán.
A dél-budai kórház az EBP forrásából 3 milliárd forintot kapott, ebből 2,5 milliárdot fordított orvos-technológiai eszközei fejlesztésére. A fejlesztés része a Budapest és Pest megye területén történő diagnosztikai és terápiás műszerpark megújításának. Program 2026-ig tart, mintegy 700 milliárd forintos kerettel.
A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőzés fontos része az egészségügynek, hiszen azzal betegségek jelentkezését lehet időben eltolni. Kásler Miklós a kormányzati egészségpolitikában az alapellátás fejlesztését döntő fontosságúnak mondta, célnak pedig azt, hogy a diagnózist, majd a terápiák jelentős részét a betegek a lakóhelyükhöz minél közelebb tudják megkapni.
Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta, kutatások szerint az egészségi állapotot 20 százalékban a genetika, 20 százalékban a környezeti hatások, 10-11 százalékban az egészségügyi ellátás minősége és csaknem 50 százalékban az életmód határozza meg.
Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere közölte, első lépésként 1,1 milliárd forintért képalkotó diagnosztikai eszközöket, ezek között CT-ket, MRI és DSA gépeket kapott a 678 ággyal működő, éves szinten 300 ezer járó-, illetve 40 ezer fekvőbeteget ellátó Szent Imre Kórház. Folyamatban van egyebek mellett a műtéti, aneszteziológiai, intenzív, terápiás ellátás teljes eszközparkjának a cseréje. A fejlesztések megalapozzák, hogy a Tétényi úti intézmény a majdani dél-budai centrumkórház társintézményeként tudjon működni - tette hozzá.
Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója és a dél-budai centrumkórház beruházásával kapcsolatos feladatokért felelős miniszterelnöki megbízott a korszerű diagnosztikai eszközöket megköszönve azt hangsúlyozta, hogy a majdani centrumkórházba is „a jövő eszközparkját” építik majd be.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.