Legfontosabb kérdések és válaszok a térítésmentesen igényelhető méhnyakrák elleni védőoltással kapcsolatban

  1. Mit érdemes tudni az állami védőoltási programba bevont méhnyakrák elleni védőoltással kapcsolatban?

A Nemzeti Védőoltási Rendbe 2014-ben beemelt Cervarix vakcina - a HPV (humán papillomavírus) típustól függetlenül - klinikai vizsgálatokkal igazoltan magas, 93 százalékot meghaladó összhatékonyságú védelmet nyújt a méhnyakrák ellen, a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.
A Cervarix-oltást 2006-ban vezették be, azóta 135 országban szerzett érvényes regisztrációt, bevezetése óta több mint 57 millió dózist használtak fel belőle világszerte. Hazánkban már 2007-2013 között - tehát a védőoltási rendbe emelést megelőzően - körülbelül 245 ezer adag Cervarix-oltóanyag került felhasználásra. Az idei program végére a hazánkban beadott Cervarix-oltások száma meghaladja majd az 500 ezret.
###2. Miért fontos a védőoltásba bevont lányok védelme?
A méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése. Hazánkban évente több mint 1400 nő betegszik meg és legalább 400 magyar nő halálát okozza, pedig a ráknak ez a fajtája ma már védőoltással megelőzhető. Statisztikák szerint a lányok és a nők 80 százaléka lesz fertőzött életében legalább egyszer humán papilloma vírussal (HPV-vel), a leánygyermeket nevelő szülők mégis mindössze 41 százaléka van tisztában a HPV vírusfertőzés egészségügyi kockázataival és lehetséges következményeivel.
Magyarországon 2014 őszétől, tehát idén már harmadik alkalommal a Nemzeti Oltási Program égisze alatt a nemzeti oltásrend részeként kérhetik a szülők 7. osztályos lányaik számára – a méhnyakrák megelőzésben magas fokú, HPV típustól független 93,2 százalékos védettséget biztosító ingyenes védőoltást, ezzel tehát lehetőségük van a szülőknek gyermekeiket megvédeni ettől a betegségtől.
###3. Miért ez a korosztály kapja meg az oltást?
A védőoltás időzítése azért fontos, mert a vakcina akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel. Érdemes a szülőknek azt is figyelembe venni, hogy 15 éves korig két adag védőoltással szerezhető meg a védettség, míg a 15. életév felett a védelemhez 3 védőoltás szükséges fél éven belül, ugyanúgy, mint a felnőtteknél.
###4. Mit kell tudni a méhnyakrákról?
A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján általában hosszú évek alatt, lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, melyet a HPV (human papillomavírus) rákkeltő típusai okoznak. A HPV (humán papillomavírus) több mint 100 változata közül a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékáért két típus (a 16-os és a 18-as) felel. A HPV (humán papillomavírus) szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet – kortól függetlenül.
A méhnyakrák sok áldozatot követel: világszerte legalább 250 ezer nő halálát okozza minden évben, Európában évről évre 30 ezer nő életét követeli. A hazai számok is riasztóak: a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, több mint 400 nő hal meg évente. Ezért volt orvostörténeti pillanat a méhnyakrák elleni vakcina kifejlesztése, hiszen máig ez az első olyan védőoltás, amelyet a rákos elváltozás kialakulásának megelőzése érdekében alkalmazunk.
###5. A méhnyakrákon kívül milyen betegségektől véd meg a vakcina?
A HPV-elleni oltás elsődlegesen a méhnyakrák megelőzésére szolgál, de a méhnyakrák mellett az egyes rákkeltő HPV-típusok által okozott, szeméremtesti és végbéltájéki rákmegelőző állapotok, rosszindulatú daganatok megelőzésében is hatékony. Közkeletű tévhit, hogy a HPV elleni vakcinák védenek a HPV vírustörzsek által okozott fej-nyaki daganatok ellen, sajnos egyelőre nem kapható olyan vakcina, amelyre ez igaz lenne.
###6. Kik igényelhetik a vakcinát az új, december 16-áig tartó jelentkezési határidőn belül?
A méhnyakrák-megelőző oltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola 7. osztályát a 2016/2017-es tanévben végző lányok szülei igényelhetik az iskolai kampányoltásban, akik korábban nem kérték vagy a szeptemberi igénylési határidőből valamilyen ok miatt (távollét, utazás, betegség, véletlen, stb.) kimaradtak, tehát 2016 őszén nem kapták meg az oltás első adagját.
###7. Miért fontos, hogy a szülők igényeljék gyermekeik számára a védőoltást?
A 12 éves lánygyermekek szülei csak a megadott határidőig, tehát december 16-ig élhetnek ezzel a lehetőséggel. Későbbi életkorban már önköltségen tudják csak megvédeni lányaikat védőoltással az itthon évente 400 nő halálát okozó daganatos betegség, a méhnyakrák ellen.
Érdemes a szülőknek azt is figyelembe venni, hogy 15 éves korig két adag védőoltással szerezhető meg a védettség, míg a 15. életév felett, a védelemhez 3 védőoltás szükséges fél éven belül, ugyanúgy, mint a felnőtteknél.
###8. Hogyan igényelhetik a szülők a vakcinát az új jelentkezési határidőn belül?
A hetedikes lányok beoltásához a szülőknek írásban kell nyilatkozniuk legkésőbb 2016. december 16-ig.
###9. Mikor kapják meg a lányok a védőoltást?
A védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges 5-7 hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2017 januárjában a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2017 júniusban kapják meg a lányok.
###10. Van-e bármilyen szövődménye a védőoltásnak?
Az oltóanyag a vírus azon mesterségesen előállított részét tartalmazza, mely kiváltja az immunrendszer aktiválását, de nem tartalmaz teljes vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, mely a sejtekbe épülve megváltoztathatná azok működését. Ezt a méhnyakrák-megelőző oltóanyagot már több millió nő kapta meg világszerte. A klinikai vizsgálatok során az oltottak leggyakrabban fejfájásról, fáradékonyságról, izomfájdalomról, az injekció beadásának helyén fellépő reakciókról (fájdalom, bőrpír, duzzanat) számoltak be. Súlyos oltást követő nemkívánatos eseményről a Cervarix védőoltással összefüggésben sem az oltóorvosoktól, sem a szülőktől nem érkezett bejelentés Magyarországon az eddig beadott mintegy 400 ezer oltást követően. Mindez megfelel a nemzetközi tapasztalatoknak.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.