2014. április 25-én először rendezték meg a Szűrés Éjszakáját a mammográfiai szűrővizsgálat népszerűsítésére. Országszerte több mint 60 szűrőállomás csatlakozott a kezdeményezéshez. Tatabányán, a Szent Borbála Kórházban jártunk.

A tatabányai kórházban ebédidőben is népszerűek a térítésmentes szűrővizsgálatokat, tanácsadást nyújtó standok. Bár a Szűrés Éjszakájával a rendezők fő célja az emlőszűrésen résztvevő nők számának növelése, a várakozókat, arra járókat számos kiegészítő program várja: vérnyomás- és vércukorszint-mérés, hallásvizsgálat, csontritkulás- és diabétesz kockázatszűrés és táplálkozási tanácsadás.


IMG</em>0682<a href=1" width="1024" height="764" />


Tatabányán a kezdeményezés különösen fontos. Itt ugyanis az országos átlagnál magasabb az emlődaganatos megbetegedések száma, miközben a szűrővizsgálatokon a megjelenési arány mindössze 35 százalékos. Az egészségfejlesztők ezért a helyi média segítségét is kérték a mozgósításban. Sajtótájékoztatót tartottak, az eseményről beszámolt a helyi TV, és a helyi rádió naponta többször emlékeztette a behívottakat a szűrővizsgálat fontosságára. Valószínűleg a híradásnak köszönhető, hogy a városból és a környező településekről a behívottakon túl szinte ugyanannyi, az emlővizsgálat iránt érdeklődő nő is megjelent. A kórház rugalmasságának köszönhetően ők is részesülhettek a mammográfiai szűrésben.


Közéjük tartozik  Éva (63) is, aki egy reggeli tévéműsorban hallott a Szűrés Éjszakájáról. Bár régebben rendszeresen járt szűrővizsgálatra, már három éve nem jelent meg emlőszűrésen. A kezdeményezés hírére azonban rádöbbent, ideje ismét részt vennie. Jolán (63) viszont a behívó miatt érkezett, ő is évek óta most jelent meg először, és a kiegészítő vizsgálatokat is igénybe veszi. Úgy tűnik, a különböző vizsgálatok összeszervezésére nagy igény lenne. Volt, aki nyaki ultrahangra érkezett, de élt a lehetőséggel és, ha már itt volt az megvizsgáltatta a melleit is. Például a biztonsági őrként dolgozó Éva (62) még sosem járt mammográfiás vizsgálaton. Eddig komoly gondot okozott neki, hogy mikor tudna időt szakítani az esedékes szűrésekre, mert gyakran havi 240 órát is dolgozik. Ezért kifejezetten jó ötletnek tartja a Szűrés Éjszakáját , mert így azok is eljárhatnak az emlőszűrésre, akiknek eddig ezt a munkaidejük nem tette lehetővé.


Ezeket a véleményeket felméréseikre alapozva osztják a helyi szakemberek. Dr. Pálfalvi Tünde, az Egészségfejlesztési és Járványügyi Osztály vezetője és Farkasné Rigó Eszter, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv szűrési koordinátora elmondta, hogy  tapasztalataik és  felméréseik szerint a legtöbb nőt az tartja vissza, hogy nem tudnak vagy mernek munkaidőben vizsgálatra menni, illetve sokan még mindig feleslegesnek látják a szűréseket.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.