Húsz éves az Integrált Drogterápiás Intézet (INDIT) Közalapítvány, az évforduló alkalmából Dr. Szemelyácz János szakmai vezetőt, kuratóriumi elnököt szólaltattuk meg.
2019.07.09.
– Honnan jött a név?
– Az intézmény addiktológiai szolgáltatónak indult, de működésünk során, komplex szemléletünk és a különböző szakmai háttérrel rendelkező szakembereink hatására egyre inkább szerteágazó, egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és oktatási részeket is magába olvasztó intézményrendszer kiépítését valósítottuk meg.
– Mi hívta életre a közalapítványt?
– 1987-től a Baranya Megyei Kerpel-Frónius Ödön Gyermekkórház keretein belül működött a Baranya Megyei Drogambulancia, amely elsősorban megelőző feladatokat végzett, főleg iskolákkal tartotta a kapcsolatot, szakértői munkacsoportot működtetett és csak minimálisan vállalt terápiás feladatokat. Emellett 1997-ben a Baranya Megyei Közgyűlés létrehozta a Baranya Megyei Önkormányzat Közegészségügyi Narkomán Fiatalokat Gyógyító-Foglalkoztató Közalapítványt is, amely ugyancsak a gyermekkórház rendszerében működött és a keszüi drogrehabilitációs otthont működtette. Az 1994-95-ös „amfetamin-robbanás” után egy-két évvel egyértelművé vált, hogy az addigi hagyományos egészségügyi rendszerek alkalmatlanok arra, hogy igazán hatékonyan végezzék munkájukat. Szükségessé vált egy, az egészségügyi és szociális szolgáltatások határán működő, a gyorsan változó igényeket kielégíteni képes, hatékonyan működő intézmény létrehozása, így 1999-ben kiváltunk a Baranya Megyei Önkormányzat Közegészségügyi Narkomán Fiatalokat Gyógyító-Foglalkoztató Közalapítványból, és létrehoztuk az INDIT Közalapítványt.
– Mi tudtak elérni a kiválással?
– A közalapítványi forma alkalmas volt arra, hogy érvényesüljenek szakmai és helyi politikai szempontok, valamint biztonságos működési folyamat jöjjön létre.
– Hogyan tudják az állandó fejlesztéseket megvalósítani?
– A fejlődés igen felgyorsult, amit a támogató politikai szemléletnek, a fokozott társadalmi elvárásnak, illetve a növekvő anyagi lehetőségeinknek köszönhetünk. Nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk ma is a pályázatokkal megszerezhető források elérésére, jelentős fejlesztéseinket zömében pályázatok útján valósítjuk meg. Sorra alakultak intézményeink, amelyek vagy a területen hiányzó, vagy gyakran új normatív támogatási rendszerbe kerülő szolgáltatási formákon alapultak.
– Pontosan hol is vannak jelen és hány szolgáltatást működtetnek?
– Tíz-tizenkét intézménnyel, illetve szolgáltatástípussal, körülbelül 75 munkatárssal, az INDIT-hoz számos szállal kapcsolódó Mérföldkő Egyesülettel együtt, elsősorban Baranyában tevékenykedünk. Jelen vagyunk Pécsett, Pécsváradon, Pécs-Vasason, Komlón és Kovácsszénáján, de létrejött első intézményünk Somogy-megyében is. Iskolai szociális munkás hálózatot működtettünk a fővárosban, valamint addiktológiai tanácsadást tartunk fenn Siófokon. A kezelés, rehabilitáció és a társas kapcsolatokba való visszavezetés mellett jelentős energiát fordítunk a prevencióra elsősorban serdülők részére, az általános szemléletformálásra, valamint az úgynevezett elérő programokra. Az akcióknak köszönhetően folyamatosan nő a korai kezelésbe vettek, a korai intervencióra jelentkezők száma.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.