Modern készülékek segítségével, speciális műtéti technikákat alkalmazva operál dr. Mátrai Gábor főorvos és csapata a Komlói Egészségcentrum sebészeti osztályán. Az év elejétől műtenek pajzsmirigy-betegeket is. Az új eljárásról beszélt a sebészeti osztály vezetője.
2019.09.20.
– Miért érdemes betegként a modern műtéti technikákat választani?
– A műtéteknél egy modernizálódási folyamat figyelhető meg, egyre inkább a minimál invazivitás irányába mozdul el az orvostudomány, azaz modern, bipoláris vágókészülékek segítségével minél kisebb behatolással történnek a műtétek. Ezeknek az újfajta műtéti eljárásoknak köszönhetően a betegek gyorsabban elhagyhatják a kórházat, felépülésük kevesebb fájdalommal jár és sokkal rövidebb időt vesz igénybe. Röviden a mai rohanó világban ezeknek a modern technikáknak a segítségével a betegek számára felgyorsítjuk és megkönnyítjük a gyógyulást.
– A pajzsmirigy-műtétek esetében pontosan mit jelent ez?
– Mivel a nyaki terület érintett, esztétikai szempontból is előnyös ez a technika, hisz kis metszésből, gondos vérzéscsillapítással, lekötések nélkül végezzük el a beavatkozást. A kisebb seb nem csak szebb, de kevesebb fájdalommal is jár a gyógyulása.
– Mit érdemes tudni a szövődményekről?
– A hagyományos műtéti technikák alkalmazása esetén előfordulhat rekedtség, esetleg részleges, vagy teljes hangszalagbénulás, hisz a radikális pajzsmirigy műtét elvégzése során hangszalag, illetve ideg mellett haladunk el, vagy ezt a területet kell kitisztítani. A műtét során a vizuális érzékelés nem elegendő, ezért mi a Komlói Egészségcentrumban egy neuromonitor készüléket alkalmazunk, mely segítségével a műtét során folyamatos visszajelzést kapunk az idegek funkcionális állapotáról. Ennek a speciális monitornak köszönhetően a műtétet követő rekedtség, hangszalagbénulás rizikója tejesen minimalizálható, az ilyen típusú szövődmények elkerülhetőek. Összességében elmondható, hogy az új műtéti technikának köszönhetően sokkal jobb életminőséget tudunk biztosítani a betegeknek.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.