A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat idén egy véradókampánnyal indította a nyarat. **“Az élet nyáron sem állhat meg! Adj vért!”** című kampányban résztvevőkre értékes heti, havi nyeremények várnak és egy fődíjat is kisorsolnak a véradók között.
A kampányra azért van nagy szükség, mert a véradók száma nyáron csökken, hiszen a hőség és a nyaralások időzítése miatt kevesebben szánják rá magukat, hogy az évnek ebben a szakaszában segítsenek. Vérre azonban ilyenkor is nagy szükség van a műtétekhez, a vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A véradáshoz kapcsolódó kommunikáció nagyon sokat tud segíteni a toborzásban. Aki értesült már valaha SMS-ben az általa adott vér kórházba való kiszállításáról, biztosan szívesebben megy el legközelebb is vért adni. Jó érzés, amikor tudjuk, hogy célba ért az ”adományunk”, és segíthettünk egy rászorulón. Mivel a nők évente négyszer, a férfiak pedig akár ötször is adhatnak vért, ezért cél, hogy az új személyek toborzása mellett a már nyilvántartásban szereplők is vissza-visszatérjenek. Nem ritka, hogy azok a gyermekek, akik családi rendezvényeken látják a szüleiket vért adni, később maguk is büszkén válnak önkéntes segítőkké. A motivációt tovább erősíti a mostani kampány részeként kapott, személyre szabott köszönőkártya, amely egyben feltölthető kóddal ellátott nyereményszelvény. A kampány szeptember 2-ig tart, így érdemes figyelni a falvakban, városokban, strandokon, valamint fesztiválokon meghirdetett véradási helyszíneket és időpontokat. Ezek a www.veradas.hu és www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradós mobilapplikációján is elérhetők. Ha egészséges vagy, elmúltál 18 éves és még nem vagy 60 (amennyiben rendszeres véradó vagy, 65), akkor te is alkalmas vagy arra, hogy jelentkezz véradónak. Az alkalmasság további feltételeit egy helyben elvégzett fizikai és kérdőíves orvosi vizsgálattal mérik fel. A tetoválás és a testékszer sem jelent akadályt, ha eltelt fél év a készítésük óta.
Véradás előtt fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot és táplálékot fogyassz. A véradáson 450 milliliter és még három kémcsőnyi vér levételére kerül sor, ami akár három rászoruló életét is megmentheti. Az egész eljárás a vizsgálatokkal együtt maximum fél órát vesz igénybe. Ez nem sok idő, egy fesztiválon, két koncert közötti holtidőszakba bőven belefér a véradókamion felkeresése a haverokkal. Néhány előtte-utána szelfi és a közösségi oldalaidat azonnal elárasztják majd a lájkok. Amennyiben a hőség napjait szabadságolás hiányában a munkahelyen töltöd, remek csapatépítő lehetőség a kollégákkal akár ebédidőben meglátogatni a közeli véradóhelyet. Ha pedig inkább csendben, egyedül szeretnéd felkeresni, számtalan lehetőség vár. Ne felejtsd el magaddal vinni az adataid felvételéhez szükséges igazolványodat és a TAJ kártyádat sem. A véradás után a hétköznapi tevékenység zavartalanul végezhető, csak a nagyobb fizikai aktivitást kell aznap kerülnöd.
A véradás a segítségnyújtás mellett a te egészségedet is szolgálja. A kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportodat ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C és a szifilisz kimutatására is. A rendszeres véradás további pozitív hatása, hogy csökkenti a vérben lévő vasszintet, valamint ösztönzőleg hat a csontvelő számára friss vörösvértestek képzésére.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.