A Dohánytermékeket Utánzó Elektronikus Termékek (DUET) nem bocsátanak ki füstöt és nem tartalmaznak dohányt, mégis rendkívüli módon terhelik a szervezetet. És ami még elgondolkodtató: ma Magyarországon egyre többen használják őket a tradicionális dohánytermékek helyett és mellett.

A Dohányterméket Utánzó Elektronikus Termékek (DUET) alatt az elektronikus cigarettát, elektronikus szivart, elektronikus pipát és az elektronikus vízipipát értjük. A DUET termékek nem bocsátanak ki füstöt és nem tartalmaznak dohányt, így nem minősülnek dohánytermékeknek. Használatuk tehát nem minősül dohányzásnak, azaz a magyar dohányzási tilalmak nem vonatkoznak rájuk.


A nikotin tartalmú folyadékkal használt DUET termékek gyógyszernek minősülnek Magyarországon. A nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik, összhangban az európai uniós rendelkezésekkel. Van olyan használója, aki csak kellemes időtöltésként beszél róla, de a nikotin tartalmú DUET-eket - a felhasználó szándékától függetlenül - a nikotinfüggőség kóros állapotának kezelésére használják. Ez azonban csak tüneti kezelést jelent, azaz a dohányzó ember szervezetében a nikotinhoz szokás után a nikotinhiány miatt zavart szenvedő élettani funkciók helyreállítása valósul meg.


Különös veszélyt jelenthet, hogy a patronokban használt folyadék különböző aromákat tartalmazhat: csokoládét, vaníliát, karamellt, puncsot és még sok más ízt. Ezek az aromák kifejezetten vonzóvá tehetik a terméket a fiatalkorúak számára abban az esetben is, ha eddig még dohányt tartalmazó terméket nem fogyasztottak.


A nemdohányzó fiatalok esetében a nikotint tartalmazó folyadék patronnal forgalmazott DUET használata kockázatos lehet. Az esetlegesen kialakuló nikotinfüggőség - túl azon, hogy önmagában kóros állapot és átjárást jelenthet a dohányzás irányába.


Az OEFI Dohányzás Fókuszpont szakmai koordinációjával két felnőtt lakossági felmérés valósult meg 2012-ben és 2013-ban.


table id=14 /


A DUET-ek használata a dohányzó felnőtt lakosság körében 2%-ról több mint 4%-ra emelkedett 2013-ra.


table id=15 /


   2012: e-cigaretta 2013: nikotinos és nikotinmentes e-cigaretta, nikotinos e-szivar


nikotinmentes e-szivar, nikotinos – nikotinmentes e-pipa, nikotinos – nikotinmentes e-vízipipa,


nikotin inhalátor, egyéb)


1 KSH 2011. népszámlálási adat


2012-ben az elektronikus cigarettát használók 1,5%-a használt gyári cigarettát és 0,5% használt sodort cigarettát az e-cigaretta mellett.


2013-ban a DUET (nikotinos és nikotinmentes e-cigaretta, nikotinos e-szivar) használók 2,4%-a használt gyári cigarettát és 2% használt sodort cigarettát az DUET mellett.


2013-ban a 8 235 962 fős1 17 év feletti felnőtt magyar lakosságból a számítások szerint 74 942 fő használt DUET-et (nikotinos és nikotinmentes e-cigarettát, valamint nikotinos e-szivart).


table id=16 /


A nem dohányzók 1%-a használt e-cigarettát 2012-ben, míg ez az arány 2013-ban 3%.


Az e-cigarettát használók 5%-a nem használt dohányterméket 2012-ben, míg 2013-ban ez az arány 24%.


Az e-cigarettát használó fiatalok 95%-a fogyasztott valamilyen más dohányterméket 2012-ben, míg ez az arány 2013-ban 76% volt.


2013-ra 4%-al csökkent az e-cigarettát használat a 13-15 éves korosztály körében, azonban az e-cigarettát használók aránya megváltozott, a nem dohányzók körében növekedett az e-cigaretta használat gyakorisága.


table id=17 /


 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.