Ha a gyereket megfelelően felkészítik az orvosi vizsgálatra, a rendelőben már csökken a félelme, nem sír, nem ellenkezik, nem szorong csendben. A napokban tizennégy óvodás kukucskálhatott be a szakrendelők világába a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori EFI Irodájának szervezésében.

Nem az első és nem is az utolsó program, amelyet a kórházcsoport hat EFI irodájának munkatársai óvodásoknak és iskolásoknak szerveznek annak érdekében, hogy ne egy rémisztő élmény legyen a gyerekeknek az orvossal találkozni. Ez jó a gyereknek, hiszen oldódik a félelme, és jó a gyógyítást végző személyzetnek is, hiszen gördülékenyebbé válik a vizsgálat.

A félelem tanult minta, már a kisgyerek is hamar elsajátítja. Egy fájdalmas vizsgálat, vagy csak a fehér köpeny látványa elindítja az emlékezést, és a félelem nagyon hamar megjelenik. Így volt ez a nyírbátori ovisok látogatásakor is. Az egyik kislány, ahogy meglátta a fehérköpenyt, éktelen zokogásban tört ki. Kedves szavak, megnyugtató mondatok, egy fonendoszkóp a kézbe, és lassan megnyugodott a kicsi. Ő volt a végén, aki a legnagyobb mosollyal pattant fel az ultrahang vizsgálóasztalra, aki nyújtotta a kezét, hogy neki mutassák meg, milyen mikor gipszet tesznek a kézre. Éppen az ilyen élményekért hívták életre a Szabolcs Megyei Kórházakhoz tartozó EFI Irodák munkatársai az óvodai és iskolai érzékenyítő programokat.

A nyírbátori óvodások kipróbálhatták az ultrahang vizsgálatot, találkoztak a fül-orr-gégész, gyerekgyógyász, radiológus, sebész doktor nénivel/bácsival, műszereket tapinthattak, kedves, mosolygós nővérekkel beszélgethettek. Például arról, mi történik a rendelőben, miért van szükség a vizsgálatokra, és arról is beszéltek a szakemberek, hogy a szuri az bizony nem büntetés, hanem gyógyító szérum.

A kicsik láthatták, tapasztalhatták, hogy a doktor néni vagy doktor bácsi hogyan hallgatja meg a szívecskéjüket, figyeli a légzésüket, számolja meg a pulzusukat, hogyan kukkant be a torokba, és milyen anyaggal vizsgálnak az ultrahangban. Kicsit hideg, kicsit furcsa, de nem fájdalmas.

A szakemberek arra biztatták a kicsiket, hogy játszanak doktorosdit otthon, gyógyítsák meg a macijukat vagy a babájukat, legyenek ők is gyógyítók.

Az ovisok látogatásának fontos célja volt, hogy ha orvosi vizsgálatra kell menniük, legyenek a folyamat aktív részesei félelem és szorongás nélkül. Érezzék, hogy nekik is van döntési lehetőségük. Például dönthettek arról, hogy melyik fülbe nézzen bele, hová tegye a fonendoszkópot a doktor néni, először a mellkasra vagy a hátra, vagy inkább megfogná-e a műszert a kicsi, hogy érezze, nem egy veszedelmes valami közelít felé. Sokszor ilyen apróságokkal lehet megnyerni a kicsik bizalmát.

A látogatás is bizonyította, hogy odafigyeléssel, játékkal, beszélgetéssel oldani lehet a gyerekek szorongását, és törekedni lehet arra, hogy az orvosi vizsgálatok ne rossz élményként rögzüljenek bennük.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.