Az elmúlt években divatba jöttek a mágnesek. Különböző méretű és színű hűtőmágnesek kerültek a boltokba, mágneses építőjátékokért könyörögtek a csemeték, és mágneses játékokat kaptak a zsúrokban, bulikban - bohócoktól, doktor néniktől és a barátnőktől is.

Ezzel párhuzamban azonban megjelentek a mágnessel kapcsolatos balesetek is. Ha a gyerekek félrenyelik, és így a mágnes a légcsőbe vagy a tüdőbe kerül, azonnal rohanni kell az idegentest ügyeletre. Itt egy fül-orr-gégész gyorsan eltávolítja a mágnest a többi félrenyelt tárgyhoz hasonlóan. Ha azonban a kicsi le is nyeli - és a mágnes a bélrendszerbe is bejut - akkor a mágnesesség miatt egy egészen új veszélyforrást jelenthet ez a kis tárgyacska.


magnes---


A lenyelt tárgyak útja először a nyelőcsőbe vezet, ahol máris megakadhatnak. Ilyenkor az erős tünetek miatt azonnal gyanakodhat arra, hogy baj van, ami lehet szúró mellkasi fájdalom, nyelésképtelenség vagy nyálfolyás. Ekkor gyorsan meg kell röntgeneztetni a mágnesevő apróságot, amikor is pár perc alatt megállapítják, hogy mi a probléma, majd egy szakember eltávolítja a baj forrását.


Ha a mágnes nem akadt meg a nyelőcsőben, általában könnyen eljut a gyomron át a belekbe. Ekkor nagyon fontos tisztázni, hogy a kicsi egy vagy több mágnest nyelt-e le, ugyanis a kettő között óriási a különbség.


Egy mágnes általában nagyobb nehézség nélkül végigjut a beleken. Ilyenkor egy röntgenfelvétel segítségével elég megerősíteni a gyanút, és így szó szerint képet kaphatunk arról is, hogy hogyan halad tovább. Ekkor fontos meggyőződni arról, hogy az idegen tárgy elhagyta-e a testet, így a székletet addig meg kell figyelni, míg biztosak nem lesz abban, hogy mágnes távozott. További vizsgálatra akkor lesz szükség, ha a mágnes a lenyelését követő ötödik napon sem távozott még a testből, illetve ha ezen túl bármilyen egyéb tünet jelentkezne.


Ha két vagy több mágnest nyelt le a kicsi, esetleg egy mágnest és valamilyen fém tárgyat, az jóval súlyosabb következményekhez vezethet. Ilyenkor a különböző szakaszokban járó mágnesek és fémtestek egymáshoz vonzódva maguk közé szoríthatják a bélfalakat. Ezzel egyrészt gátolják egymás haladását, de jóval nagyobb bajt is okozhatnak amiatt, hogy akadályozhatják a közéjük szoruló bélfalak vérellátását. Ha ez az állapot hosszan fennáll, akkor az bélelhaláshoz - vagy még súlyosabb esetben - bélátfúródáshoz vezethet. Ezek az esetek nem egyszeri, speciális esetként jelentek meg az orvosok távoli elbeszélésében, hanem igen gyakori problémák, és számos kisgyermek esett már át műtéten miattuk. Ilyenkor ha a röntgenfelvétel megerősítette a feltételezést, a kicsit kórházi megfigyelés alatt kell tartani, így ezzel biztosítják azt, hogy az alattomos szövődményeket még időben felfedezzék.


A mágnesekkel tehát csínján kell bánni. A nagyobbak érdekes játékait alaposan el kell zárni a kisebbektől, akik abban a korban vannak, amikor minden érdekesnek tűnő dolgot igyekeznek a szájukba venni, és esetleg lenyelni is. Ha úgy tűnik, hogy a gyermek lenyelt valamit és szokatlan dolgot észlel, azonnal forduljon orvoshoz, hogy így megelőzze a nagyobb bajt.


Forrás: Bethesda Gyermekkórház

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.