''Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramban arra törekszünk, hogy a praxisközösségeink teljes lakosságát elérjük a prevenciós programjainkkal. Ennek keretében védőnőink és házi gyermekorvosaink eddig több mint 9000 gyermeknél és hétszáz várandósnál végezték el az állapotfelmérést. Az óvodások részére 2016 tavaszán jelent meg ,,Minden napra egy alma” címmel egészségnevelő verses mesekönyvünk, amelynek célja, hogy a kiadványt olvasva a legkisebbek is észrevétlenül tanuljanak az egészséges táplálkozásról, mozgásról, életmódról.''
Az alábbiakban a szerző személyes beszámolója következik a könyv keletkezésének körülményeiről, céljáról és a további tervekről.
Június közepe volt, de már a megszokottnál sokkal melegebb idő. Az a fajta kánikula, amikor az ember kétszer is lezuhanyozik egy nap, ha teheti. Az autóból kiszállva azonnal fejbevágott a hőség, amikor megérkeztünk Hencidára a Fekete Borbála Általános Iskolába. A gyerekek már vártak minket és színvonalas előadásokkal készültek. Boldogok voltak, hiszen a szakembereink egész napos programokkal várták őket, így mégis megvalósulhatott a várva-várt iskolanap, ahová később a helyi ovisok is becsatlakozhattak. Berettyóújfalu Praxisközösség dolgozói a legjobb tudásuk szerint tartották meg az izgalmas foglalkozásokat, nekem pedig az a szerencsés helyzet jutott, hogy mindegyikbe belepillanthattam. A tisztálkodással kapcsolatos előadáson azonban hamar kiderült, hogy a gyerekek egy része még ebben a melegben is csak hetente fürdik, míg a dietetikusaink játékos feladatai arra döbbentettek rá minket, hogy a jövő generációja itt még nem szembesült – vagy csak tőlünk - azzal, hogy normális esetben az energiaital nem való ennek a korosztálynak, pláne mindennapi fogyasztás céljából. A zöldségfélék felismeréséről nem is beszélve. A Minden napra egy alma című verses mesekönyvünk addigra már megjelent és nyereményként vihették haza a kicsik a hozzá tartozó kifestővel együtt. Én akkor és ott először – majd azóta már több alkalommal – éreztem, hogy a legmegfelelőbb kezecskékbe kerül.
De ennél már egy évvel korábban megfogalmazódott bennünk, hogy szükség van erre a könyvre. Egy picit tekintsünk most vissza a kezdetekre és arra, miről is szól ez a Modellprogam, amely a Svájci Hozzájárulás támogatásával indult el 2012-ben.
A Praxisközösség szó a magyar egészségügyben eddig ismeretlen fogalomnak számított: maga a Modellprogram alkotta a háziorvosok, házi gyermekorvosok, védőnők és munkájukat kiegészítő további egészségügyi szakemberek (népegészségügyi szakemberek, dietetikusok, egészségpszichológusok, gyógytornászok és praxisközösségi nővérek) csoportjának az elnevezésére, melyek a modellprogram céljai megvalósulása érdekében működnek együtt. Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram 4 Kistérségben valósul meg, 16 észak- és kelet-magyarországi településen és különös hangsúlyt fektet a prevencióra betegségmegelőzési programok, szűrések, tanácsadási és egészségfejlesztési szolgáltatások szervezése segítségével. A praxisközösségi szakdolgozók együttműködésével egy komplex, magasabb szintre emelt ellátási forma jött létre, mely az alapellátásból eddig teljesen hiányzott. Eközben szoros együttműködés alakult ki a helyi önkormányzatokkal, oktatási és szociális intézményekkel és civil szervezetekkel. A közösségi színtereken rendezett programok a lakosság egy részében felkeltették és fenntartják az egészségtudatos életszemléletet, melynek hosszú távon is pozitív hatásai várhatók. A szakemberek munkáját orvosonként két segéd-egészségőr is támogatja, akik a helyi közösségből kerültek ki és ezáltal könnyen szót tudnak érteni a lakosokkal, segítve a szűrések és a programok népszerűsítését. A Modellprogram megvalósítása során arra törekszünk, hogy a Praxisközösségek teljes lakosságát, így a legkisebbeket is elérjük egészségfejlesztő, prevenciós programjainkal. Területünkön több mint tízezer gyermek él és huszonnyolc védőnő segíti a munkánkat, hogy az arra rászorulók a legmegfelelőbb segítséget kaphassák. Ebből a célból került kiadásra a Minden napra egy alma címet viselő egészségnevelő könyv is. A verseket, meséket olvasgatva a gyerekek akár magukra is ismerhetnek, mialatt észrevétlenül tanulnak az egészséges táplálkozásról, mozgásról, életmódról.
Amikor az ötlet megfogant, a szakmai vezetés azonnal teljes vállszélességgel mellé állt, így a versek megalkotása után a gyerekeké lett a főszerep, akik gyönyörű rajzokat küldhettek nekünk, hogy a honlapunk látogatói által legjobbnak tartott művek illusztrációként bekerülhessenek a könyvbe. Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Heves és Jászapáti Praxisközösségeinkből két-két pályamű került végül kiválasztásra, emellett a mesékhez és a borítóhoz Varga Vera Villő készített további rajzokat. Amikor végre a kezemben fogtam a nyomdából frissen érkező könyvet, szinte el sem hittem, hogy elkészült. Ha belegondolok mennyien dolgoztunk rajta és hány település apraja-nagyja készítette, úgy érzem itt az egyik kézzelfogható bizonyítéka, hogy mennyire szerteágazó és mind területi mind egyéb szempontból széleskörű ez a Projekt. Büszke vagyok rá, hogy megírhattam, de igazi, önálló életre csak a kiadás után kelt. Dr. Papp Magor szakmai vezetővel a könyv szerzőjeként volt szerencsém ellátogatni az óvodákba és a gyermekek nagy meglepetésére nem csak a nyertesek kaptak ajándékkönyvet, hanem az egész csoport, akik nagyon büszkék voltak társaikra. Emellett a projektpartner óvodák minden munkatársa kapott, így délutáni alváskor már ebből olvasnak fel a kicsiknek.
Először a Jászapáti Szivárvány tagóvodába vittük el az ajándékokat. Az ovisok azonnal fellapozták a könyveket és megkeresték benne a kis művésztársaik rajzát. A szakmai vezető egy mesét olvasott fel a medvékről, ami után előkerült egy igazi Vándormaci is - melyet tavaly, a Modellprogram első rajzpályázatán nyert az ovi -, és ő is vidáman részt vett a csoportképeken. Ez az óvoda már kétszer is nyert nálunk pályázatot, így kézenfekvő volt, hogy őket kérjük fel a budapesti könyvbemutatón való szereplésre, amelyet 2016. június 22-én az Országos Tisztiorvosi Hivatal Fodor József termében tartottunk. A verses mesekönyvből Legerszki Krisztina és Nagy Sándor színészek olvastak fel a jelenlévőknek, melyet a meghívott óvoda nagycsoportos ovisai többek között egy szintén a könyvben szereplő mese életre keltésével köszöntek meg.
És ez a kalandos utazás a képzelet és valóság határán, ahol az egészségügy és a színes mesevilág találkozik az életet még éppen tanulgató gyermeki kíváncsisággal nem ért itt véget. Szinte azonnal megfogalmazódott a védőnőinkben és orvosainkban a gondolat, amelyet Dr. Szabó János praxisközösségi koordinátorunk ki is mondott: kell egy könyv az alsósoknak is. És már sorolta is a mentők hívásától kezdve a rühességig a különböző témákat. Ezeket mind tartalmazni fogja a következő, alsósoknak szóló, 2016 telén megjelenő kötet, melynek címe Egészség ÁBÉCÉ.
Az ovisoknak szóló verses mesekönyv itt elérhető.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.