Az autista gyerekek többsége súlyos magatartásproblémával és szocializációs zavarral küszködik, így általában türelmetlenek, nehezen kezelhetők, ezért rendkívüli türelemre és megértésre van szükségük. Ebben segíthet az a megállapodás, amely a „Most Élsz Egyesület” és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak között jött létre, elsőbbséget biztosítva a rendeléseken az autizmussal élő gyerekeknek.

– Juditka nagyon türelmetlen, nehezen tudja hosszabb ideig egy dologra összpontosítani a figyelmét, mindig csak menne és csinálna valamit. Ha sorban kell állnunk a boltban, már azt is nagyon nehezen viseli, amikor pedig még többet kell várakoznunk a kórházi szakrendeléseken, az igazi megpróbáltatás számára. Látja, most is kirohant, egy percig nem tudott egyhelyben megmaradni – meséli a nyolcéves kislány édesanyja azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Most Élsz Egyesület és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, a Felső-Szabolcsi Kórház és a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátás együttműködési megállapodását mutatták be.

Az autista kislány és sorstársai számára nagy segítséget jelent az egyesület kezdeményezése, amelynek célja, hogy az autista gyerekek elsőbbséget élvezzenek a szükséges kórházi vizsgálatok során. Az egyesület felhívásához csatlakozva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház a jövőben valamennyi tagkórházának szakrendelésein soronkívüliséget biztosít a kártyát felmutató autista gyerekek számára.

– A legtöbb autista gyerek súlyos magatartásproblémával és szocializációs zavarral küszködik, így általában türelmetlenek, nehezen kezelhetőek, és sok esetben a környezetük és az őket ellátó személyek sem tudják kezelni és tolerálni a fellépő szituációkat, ezért rendkívül nagy türelemre és megértésre van szükségük. A probléma kezelésére a Most Élsz Egyesület létrehozta az úgynevezett Most Élsz kártyát, egy arcképes, névre szóló igazolványt, amelynek birtokosa egyfajta elsőbbséget, soronkívüliséget élvez az orvosi vizsgálatok alkalmával, megkímélve önmagát és környezetét a kellemetlen és sokszor nehezen tolerálható helyzetektől. A kártyához kapcsolódó plakátok röviden, tömören, közérthetően fogalmazzák meg a használója betegségét. Megyei szinten indítjuk most el a projektet, de reményeink szerint a későbbiekben országosan is elterjedhet a kártyák használata – ismertette a kezdeményezés részleteit Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke.

– Messzemenően üdvözlöm a kórházcsoport nyitottságát, hiszen ezzel az összefogással mindenki csak nyerhet. A speciális figyelmet igénylő gyerekek hamarabb sorra kerülhetnek, a többi vizsgálatra várakozó beteg pedig, akik esetleg nem rendelkeznek kellő információval a témában, kevesebbszer kerülhetnek olyan szituációba, amit hirtelen nem tudnak megfelelően kezelni – fogalmazott Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke. A megyei vezetés anyagilag is támogatta a projekt létrejöttét.

– A gyerekek alapvetően is türelmetlenek, különösen igaz ez, amikor számukra gyakran még ismeretlen, így félelmetes kórházi környezetben, egy zsúfolt szakrendelőben kell hosszabb időt eltölteniük. Az autista gyerekek számára fokozottan is riasztó lehet egy-egy ilyen szituáció, de reményeink szerint a valamennyi tagkórházunk valamennyi szakrendelésén érvényes kártyák sokat segíthetnek majd az ellátás gördülékenységnek, nyugodtságának biztosításában, és előnyt jelenthetnek a kiemelt figyelmet igénylő gyerekek és hozzátartozóik számára, később akár országszerte is – mondta dr. Szondi Zita az SZSZBMK főigazgató-helyettese, orvosigazgatója.

– Nagyon fontos, hogy egy egészségügyi intézmény, adott esetben akár civil szervezetek felhívására is, felismerje azokat a helyzeteket, amikor speciális ellátási igényeknek kell megfelelnie, így a Felső-Szabolcsi Kórház is örömmel csatlakozott a Most Élsz Egyesület kezdeményezéséhez – fogalmazott Hegyi Henrik, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója.

A sajtótájékoztatón résztvevő családok, akik autista gyereket nevelnek átvehették az első névre szóló kártyákat, mely az ötletgazdák, a csatlakozó intézmények reményei szerint is sokat segít majd a családoknak nehéz helyzetükben.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.