Magyarországon sokan és sokat dohányoznak. A dohányzás ellenes munkacsoport nekik szeretne segíteni leszokni, és a többieknek nem rászokni.

Kik vagyunk, mit akarunk (munkacsoport, nem az egyes személyek)?


Munkánkkal azt szeretnénk elérni, hogy kevesebben szokjanak rá a dohányzásra, illetve a dohányosoknak akarunk segítséget, motivációt nyújtani a leszokáshoz.


Mi a helyzet Magyarországon?


A magyarországi helyzet elszomorító. Minden harmadik felnőtt dohányzik, ezzel az uniós tagállamok között a legrosszabbak mezőnyébe tartozunk. A férfiak harmada, a nők negyede a nikotin rabja. A 13-15 éves korosztályban gyorsan terjed a dohányzás 2008-2012 között több mint 12 százalékkal nőtt a cigarettázók aránya. A dohányzás következményei évente több mint 440 milliárd forintba kerülnek az államkasszának. És ezt a bevételek egyelőre nem egyensúlyozzák ki. Magyarországon minden hatodik haláleset a dohányzás következménye. A férfiak legalább 16, a nők legalább 19 évvel rövidítik meg életüket a dohányzással.


Mit szeretnénk tíz év múlva?


Egyetlen szó elég is a válaszra: Csökkenteni. Kevesebb dohányost, kevesebb elszívott cigarettát szeretnénk. Ezáltal kevesebben és rövidebb ideig szenvednék el a passzív dohányzás káros hatásait. Így nyilvánvalóan kevesebbet kellene az államkasszából költeni a dohányzás következményeire. A megmaradó pénznek pedig sok jó helyet lehetne találni.


Hova fordulhatok az ellátórendszeren belül, ha változtatni akarok?


A „központi agy”, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben működő Leszokás Támogatási Módszertani Központ. Itt foglalkoznak a szakemberek képzésével, leszokási módszerek kidolgozásával és az információ áramlás megszervezésével is. Működtetnek egy ingyenesen hívható telefonszámot is (06-80-20-44-20), amelyen szakemberek adnak tanácsot, és van egy három hónapos telefonos leszoktató programjuk is. Ezentúl a legkézenfekvőbb segítség a háziorvos lehet.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.