A lelki zavarokkal élők megkülönböztetésének csökkentését látja a legégetőbb feladatnak Matt Muijen, a WHO programvezetője. Magyarországon a háziorvosokat vonná be jobban a lelki zavarokkal küzdő emberek kezelésébe. A programvezető a napokban vett részt több megbeszélésen is a magyar egészségügy irányítóival.  Konferencia keretében mutatták be a hazai szakemberek a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét, különös figyelemmel a Nemzeti Lelki Egészség Stratégiára. A WHO küldöttsége több kórházba is ellátogatott, hogy felmérje a hazai állapotokat. Az egeszseg.hu ekkor beszélgetett vele. ( Az eredeti angol verzió itt olvasható. )

 


Hogyan lehet megelőzni a lelki betegségeket?    


A válasz függ attól, hogy milyen problémáról beszélünk. Ám elmondható, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos problémák gyakran olyan tényezőkre vezethetőek vissza, mint például a dohányzás, alkohol fogyasztás, táplálkozás vagy mozgáshiány. Több meghatározó tényező megváltoztatásához gazdasági és politikai beavatkozás, valamint kormányközi együttműködés szükséges. Ilyen például, hogy egy iskola mennyire mentes a megfélemlítéstől, mennyire tisztelik a munkahelyen az alkalmazottakat. De sok mindenre nehéz hatni. A nevelés és a jó családi környezet a lelki egészség egyik legfőbb feltétele és a kiszolgáltatott csoportok támogatottságát is figyelembe kell venni.


Lehet-e általánosan jellemző egy nép lelki állapota, vannak- e pesszimistább, optimistább népek?


Meglepő, de tényleg léteznek különbségek. Egyes kutatók ezt vizsgálják is, és felfigyeltek rá, hogy néhány nemzetre vonatkozó sztereotípia nem teljesen alaptalan.  Egyes népek boldogságszintje általában magasabb a jóléti államokban, és ezekhez egészség, gazdagság és egyenlőség is társulhat. A boldogságnak genetikai összetevői is vannak, ez családonként eltérő.


Hol tud jelentős eredményeket elérni a WHO?


Általában kevésbé fejlett országokban, ahol növekszik a gazdaság, és tudunk olyan javaslatokat tenni, amelyek végrehajthatóak és lehetőség nyílik a fejlesztésre is. Magyarország egy korszerű és fejlett állam, ami kínál ilyen lehetőségeket. Érdekes benne, hogy a lakosai magasan iskolázottak, és igénylik a javulást. Érzékelhető, hogy fejleszteni akarják a mentális egészségügyi ellátást. Fontos, hogy ezt a kormány is támogatja, mint ahogy megfogalmazták a magyarországi Nemzeti Lelki Egészség Stratégiában is.


Matt Muijen


Milyen más, speciális problémát lát Magyarországon?


A többi országhoz viszonyítva nagyon magas az öngyilkosok száma, annak ellenére is, hogy az elmúlt 20 évben létszámuk a felére csökkent. Másik gond, hogy óriási a szakadék a nagyszámú pszichés betegséggel küzdők (például depressziósok, szorongással élők), és a számukra igénybe vehető szolgáltatások között. A háziorvosokat sokkal jobban be kellene vonni a depresszió felismerésébe és kezelésébe.


Mik a WHO aktuális kihívásai Európában a lelki egészség terén?


A legfőbb kérdés, amire jelenleg a WHO Európai Regionális Irodája fókuszál, hogy hogyan tudunk olyan egészségügyi szolgáltatást felépíteni, ami elfogadó azokkal az emberekkel szemben, akiknek szüksége van rá. Olyan ellátást, ami tisztelettel bánik a kliensekkel, akik nem éreznek megbélyegzést csak azért, mert igénybe veszik azt. Bizalmat, biztonságot és hatékonyságot kell biztosítani, hogy az emberek elfogadják a kezelést. Ismerünk hatásos kezelési módokat, tudjuk hogyan kell törődni a mentálisan beteg emberek problémáival, de sokan mégsem akarják használni a szolgáltatásainkat. Másik gondként ezeknek a betegeknek a megbélyegzését, diszkriminálását látom. Minden egyes alkalommal bánt, ha olyan történeteket hallok, amikben mozgássérült, sebezhető embereket zárnak ki és különböztetnek meg azért, mert pszichés problémával rendelkeznek. Ez nem igazságos és nem is szükséges.


Hogyan segíthetünk ezeken az embereken?                                                                                              


Az elfogadásukkal. Csak rá kell jönnünk arra, hogy ők ugyanolyan emberek, mint mi. Legtöbbjük sebezhető, ártalmatlan. A diszkrimináció miatt egészségügyi ellátásuk gyakran elhanyagolt. Sokan 10-20 évvel korábban halnak meg az átlaghoz viszonyítva, mivel nem kapnak egyenrangú ellátást a a kezelés nélkül hagyott, lelki megbetegedésből fakadó testi tüneteik miatt. Ez pedig a megkülönböztetésnek köszönhető.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.