A 7. osztályos lányok az idei tanévtől kezdve térítésmentesen megkaphatják a HPV elleni védőoltást. Az ÁNTSZ segítségével összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb kérdéseket, amelyek az oltás bevezetése kapcsán a szülőkben felmerülhetnek.

Kik kapják meg a védőoltást és hogyan? A 2014-ben bevezetendő HPV elleni önkéntes védőoltást első alkalommal azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát a 2014/2015-ös tanévben végzik. (A beiskolázási rendnek megfelelően a 2001. június 1. és 2002. május 31. között születettek.) A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van.


Hogyan értesítik a szülőket a védőoltás lehetőségéről? A HPV elleni védőoltással kapcsolatos tájékoztatás az iskolában a védőnő, illetve az iskolaorvos feladata. Írásbeli tájékoztató kiadására kerül sor az év első szülői értekezletének keretében. Ez az írásos tájékoztató csomag tartalmazza az úgynevezett szülői nyilatkozatot is, amelyet itt is megtalál. Ezt kell kitölteni és aláírva visszajuttatni az iskolába ahhoz, hogy gyermeke térítésmentes HPV elleni védőoltásban részesülhessen, és ezzel Ön megvédhesse lányát egy későbbi súlyos betegségtől. szures02</em>kiemelt


Minden fajta méhnyakráktól megvéd a vakcina? Az önkéntesen és térítésmentesen igényelhető vakcina elsősorban az ellen a két HPV-típus ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák. Ezeken kívül más magas kockázatú HPV típusokról is ismert a rákkeltő hatásuk, amelyek ellen az oltás nem, vagy csak kevésbé nyújt védelmet. Ezért ajánlott, hogy 25 éves kor felett a védőoltásban részesült nők is rendszeresen vegyenek részt méhnyakszűrő vizsgálaton. A vakcina a méhnyakrák kialakulásának a veszélyét jelentősen csökkenti azáltal, hogy kivédi a 16-os és 18-as típusokkal való fertőzést. Az általa biztosított védettség tovább növekszik azáltal, hogy az egyéb HPV típusok okozta rosszindulatú daganatok ellen is képes védelmet nyújtani az úgynevezett keresztimmunitásnak köszönhetően. A vakcina a HPV-fertőzés gyógyítására nem alkalmas. A védőoltás azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg HPV-vel. A vakcina a korábban HPV-fertőzésen átesett nőknél is alkalmazható a további fertőzések, illetve az újrafertőződés megelőzésére.


Kell-e fizetni a HPV elleni védőoltásért? A 2014-től bevezetendő, az állam által felajánlott önkéntes HPV elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik. Hazánkban 2009-től kezdődően helyi kezdeményezésre önkormányzatok által támogatott kampányoltások indultak el, amelynek keretében az önkormányzatok a 13-14 éves lányok és/vagy lányok és fiúk oltásához nyújtottak anyagi segítséget. Közel 300 önkormányzat döntött úgy, hogy 100%-ban vagy részben finanszírozza a településen élők méhnyakrák elleni védelmét. Az önkormányzatok által támogatott iskolai oltási programokon kívül számos szülő döntött úgy, hogy a gyógyszertári forgalomban saját forrásból megvásárolt oltóanyagot beadatja gyermekének.


Miért fontos, hogy a lányok időben megkapják a védőoltást? A HPV igen elterjedt, szexuális érintkezés útján könnyen átadható. Fontos, hogy a védelem még azelőtt kialakuljon, mielőtt a szexuális élet megkezdődne. Ezért szükséges a védőoltást a lányoknak fiatal tinédzser korban beadatni. Az időben beadott vakcina és 25 éves kor felett a rendszeres méhnyakszűrés együttesen nyújtja a lehető legteljesebb védelmet a méhnyakrák ellen.


Mi történik akkor, ha éppen aznap beteg a gyermek, amikor az iskolai kampányoltásra sor kerül? Amennyiben Ön a tájékoztatást követően írásban beleegyezett az oltásba, a gyermekének joga van arra, hogy a 7. osztály végzése során HPV ellen védőoltásban részesüljön. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő segíteni fog abban, hogy az oltás beadására egy másik, megfelelő időpontot találjanak. Az oltásra azonban mielőbb sort kell keríteni, mert nagyon fontos, hogy a megfelelő védettség kialakulásához mindkét adag vakcina beadására sor kerüljön, és a második oltás is a 7. osztály folyamán, még a tanév vége előtt megtörténjen.


Gyermek egyházi / alapítványi / magán forrásból fenntartott iskolában tanul. Számára is térítésmentes lesz a HPV elleni védőoltás? Igen. A térítésmentes HPV elleni védőoltásra minden olyan leány jogosult, aki betöltötte a 12. életévét és az általános iskola 7. osztályát a 2014/2015-ös tanévben végzi. Ez független attól, hogy ki a fenntartója annak az intézmények, amelyikbe jár. További hasznos információkat talál a www.antsz.hu/hpv és a www.egeszseg.hu/hpv oldalakon.


Ne feledjék, a beleegyező szülői nyilatkozatokat szeptember 15-ig kell leadni. A kitöltendő nyilatkozatot itt megtalálja.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.