Ön is sokszor elgondolkodik azon, hogy mit főzzön holnap vagy holnapután a családjának vagy a barátainak?  Hogy mit varázsoljon az asztalra, ami laktató, a párja is megeszi, de mégsem nagy energiatartalmú, zsírdús étel? Íme két példa, amivel akár több száz kalóriát is spórolhat!

A testmozgással és táplálkozással kapcsolatban használt energia-egyensúly kifejezés azt jelenti, hogy a szervezetbe az ételekkel bevitt energiamennyiség azonos a szervezet működéséhez felhasznál energiamennyiséggel.Amennyiben hosszabb időn keresztül a bevitt energiamennyiség (kalória) nagyobb, mint amit felhasználunk, és nem mozgunk, sportolunk rendszeresen, akkor a szervezet a többletet „elraktározza” - főként zsírszövet formájában. Ez testtömeg növekedéshez, azaz túlsúlyhoz, elhízáshoz vezethet. Ezt a jelenséget nevezik pozitív energiamérlegnek.


Ezzel szemben, ha kevesebb energiamennyiséget veszünk magunkhoz, mint amennyire valójában szükségünk van, és növeljük a fizikai aktivitást, a kialakult energiahiányt a szervezet a tartalékaiból fogja fedezni, ami testtömeg csökkenéshez vezet (negatív energiamérleg).


Normál és nem ingadozó testtömeg esetén a bevitt kalória és a leadott energiamennyiség azonos, azaz energia-egyensúly áll fenn.


Az energia-egyensúly két meghatározó és egymással szoros kapcsolatban álló eleme tehát az egészséges táplálkozás és a rendszeres testedzés. Mindkettő fontos szerepet tölt be a betegségmentes, minőségi élet kialakításában és megtartásában. 


Ön is sokszor elgondolkodik azon, hogy mit főzzön holnap vagy holnapután a családjának vagy a barátainak?  Hogy mit varázsoljon az asztalra, ami laktató, a párja is megeszi, de mégsem nagy energiatartalmú, zsírdús étel? Hogy milyen olyan egyszerű, könnyen elkészíthető étel van, ami egészséges, rostban gazdag, de kalóriában mégis szegényebb, mint a hagyományos fogások? Íme két példa arra, hogy milyen apró változtatásokkal spórolhat akár több száz kalóriát is. Persze ne feledkezzen meg az átgondolt étkezés mellett a sportolásról sem, hiszen a fizikai aktivitással is sokat faraghat a télen felszaladt kilókból.Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.