Egy kisbaba születése során gyakran fordul elő, hogy az apuka háttérbe szorul, ami pedig hosszú távon a családi egység megingásához is vezethet. Az Egeszseg.hu összegyűjtött pár tanácsot, hogy a kispapa könnyebben lehessen részese az apróság érkezésének.

 


Minden pár maga dönti el, hogy apás szülést akar-e. A magyar betegjog megengedi, hogy a vajúdó nővel egy 18 éven felüli kísérő is ott legyen. Esetenként változó azonban, hogy egy férfi mennyire tud segíteni a szülésben, hiszen előfordul, hogy az adott pillanatban a kismama nem kívánja a plusz törődést. Ha ez mégsem így történik, az adott kísérő a kismama igényeinek megfelelően több módon is támogatást nyújthat.


Megnyugtathat, foghatja a kezet, vizet adhat, arcot törölhet, masszírozhat, segíthet a pozíció megváltoztatásában és a helyes légző gyakorlatban, illetve beszámolhat arról is, amit a nő éppen nem lát. Ez az élmény elsősorban nem az apa-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem inkább család összekovácsoló erővel bír. A kötődés később kezd kialakulni, viszont ezért is tenni kell, mivel a férfi könnyen képes háttérbe szorulni.


Fotó: Heather Williams/ flickr


 Stresszel és olykor depresszióval járhat egy kisbaba érkezése, ha az édesapa erre nem készül tudatosan. Rengeteg újdonságért kell felelősséget vállalni kezdve a pelenka cserétől a napi rutinig. Egymásra is kevesebb idő jut, a szülés utáni regeneráció pedig csökkentheti a szexuális együttlétet. A babavárás rengeteg anyagi vállalással is jár, amely egy előzetes tervezés nélkül még több frusztrációt okoz.


A Mayo Clinic nonprofit egészségügyi szervezet a következőket tanácsolja leendő vagy újdonsült apukáknak:


1. Mindenképpen vegyen részt a gyerekről való gondoskodásban. Segítse a nőt a mindennapi feladatokban, például az üvegből való etetésnél vagy a fürdetésnél.


2. Játsszon a babával, hogy ezzel még közelebbi kapcsolatot teremtsen vele.


3. Az intimitás nem csak a szexet jelenti. Egy ölelés, csók, és más fizikai kontaktus segít fenntartani a belsőséges pillanatokat.


Fotó: The Adventures of Kristin & Adam/ flickr


4. Keresse azoknak a barátoknak a társaságát, akik átélték már ezt az élethelyzetet, ápolja velük a kapcsolatot és kérje ki tanácsukat, tapasztalataikat. Néha a legmegnyugtatóbb szavak csak egy telefoncsörgésnyire vannak.


5. Gondolja el, milyen apává szeretne válni. Saját szüleitől milyen nevelési módokat venne át, és milyet nem, min változtatna.


6. Ha problémája van a kapcsolatában vagy depressziós, keresse szakember segítségét. A hosszan tartó hangulatromlás az egész családra kihathat.


Forrás: NHS, Mayo Clinics

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.