A gyermekek elesnek és leesnek, becsípik és elvágják, belenyúlnak és beütik, lenyelik és megégetik magukat. A „gyógypuszi” szerencsére a legtöbbször elég a sérülések kezelése. De nézzük meg, hogy mire kell figyelni, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

A gyermekek gyakran elesnek és leesnek, becsípik és elvágják, belenyúlnak és beütik, lenyelik és megégetik magukat. Ez nem véletlenül van így, hiszen a csöppségek olyan iramban fejlődnek az első két év során, hogy néha magukat is és a környezetüket is meglepik vele. Különösen akkor kell rájuk figyelni, amikor az egyik fejlődési stádiumból hirtelen egy másikba jutnak. Nem is csoda, hiszen napról napra találkoznak az őket körülvevő világ új impulzusaival, amit szeretnének minél inkább befogadni, megismerni, megérinteni és igen... bekapni is.Fontos ezért, hogy a lakásunkat, a gyermek környezetét úgy rendezzük be, hogy lehetőség szerint kizárjuk a korának megfelelő veszélyforrásokat. Miután ezzel megvagyunk, pásztázzuk még egyszer körbe a szobát, és „gyermekszemmel” is nézzük meg a felfedezendő területeket. Egyszerre kell tehát szülőként és a kisgyermek agyával is gondolkodnunk.


1. Kiságy


A gyermekek sok időt töltenek a kiságyban, ezért fontos, hogy a kiságy biztonságos és jó minőségű legyen. Egy vonalzó segítségével győződjünk meg róla, hogy a rácsok közötti távolság ne legyen nagyobb, mint 6 cm. Így elkerülhető, hogy a kicsi feje beszoruljon, és a legrosszabb esetben megfulladjon. A kiságy oldalainak magassága minimálisan 60 cm legyen, nehogy kiessen belőle a csecsemő. Ha az oldalmagasság állítható, semmiképp sem szabad hozzáférnie a zárószerkezethez. Az ágy alján a lécek közötti távolság 2,5 cm-nél ne legyen nagyobb. A gyermekpaplan és az ágytakaró legyen könnyű és igazodjon a csöppség nagyságához is. Párna használatára nincs szükség, mert eltömheti a gyermek orrát és száját.  Ezért legjobb, ha csak egy textilpelenkát vagy puha kendőt használunk, amely megvédi a lepedőt.


 2. Pelenkázóasztal


Gyakran az újszülöttek is nagyon élénkek. A baba hirtelen mozdulata egy pillanatnyi elkalandozással összeadva könnyen balesetet eredményezhet: gyermek akár le is eshet a földre. A pelenkázóasztal akkor biztonságos, ha legalább 3 oldalról körülbelül 10 cm magas perem veszi körül. Praktikusnak akkor mondható, ha minden az édesanya keze ügyében van, amire a gyermek tisztába rakásakor és fürdetésekor szüksége lehet.


 3. Etetőszék


Minden magas széket fel lehet dönteni, és gyermek mozgékonyabb, ficánkolósabb korától kezdve vele együtt is felborulhat. Ha a kicsi már fel tud állni, használjunk biztonsági övet és hogy le ne csússzon, legyen egy pánt a baba lába között is. Soha ne hagyjuk a gyereket az etetőszékben felügyelet nélkül. Ha a szék összecsukható, az összehajtás helyét egy hevederrel is megerősítjük.


 4. Elektromos vezetékek és kapcsolók


Amikor gyermekbiztossá tesszük a lakásunkat, nézzünk körül, hogy milyen elektromos készülékek, vezetékek, tárgyak vannak a kicsik számára is elérhető magasságában. Nagyon ügyeljünk arra, hogy semmiféle vezeték ne lógjon bele a gyermek játszóterébe, és figyeljünk azokra a vezetékekre is, amelyek nehéz tárgyakban végződnek. A kicsik ugyanis - amint alkalmuk nyílik rá - megpróbálhatják majd lerántani ezeket. A vasaló és a vízforraló különösen veszélyesek, hiszen a nagy ütés mellett komoly égéssérüléseket is okozhatnak. Ha a konnektor nem "gyermekbiztos", gondoskodjunk arról, hogy a kúszó-mászó csemete véletlenül se nyúlhasson bele. Tegyünk bele "vakdugót", amelyet gyerek nem tud könnyedén kiszedni.


 5. Lépcsők és könyvespolcok


A kisbabák - amint elkezdenek mászni - szinte mágnesként elkezdenek vonzódni a lépcsőkhöz. Éppen ezért érdemes védőkorlátot tennünk nemcsak a lépcső aljára, hanem a tetejére is. Ugyancsak nagy csábítás jelentenek a könyves polcok is, amikre akár fel lehet mászni. A polcokat ezért rögzítsük a felső részüknél is a falhoz, nehogy ráboruljon a polc a rosszcsontra.


6. Kések és ollók


Valóban igaz az a mondás, hogy "kés, villa, olló gyerek kezébe nem való". Tartsuk az ollókat és a késeket olyan helyen, hogy a kicsi nehogy hozzá férjen. Nézzük át azokat a fiókos szekrényeket, amelyeket a gyermek elérhet és kinyithat és vegyünk ki mindent, ami megsértheti őt. Jó, ha a "tiltott dolgokat" tartalmazó fiókot biztonsági zárral is ellátjuk. 7. Játékok


Ellenőrizzük, hogy a játékokról nem törnek-e le bizonyos részek, amiket a gyermek a szájába vehet, lenyelhet és félrenyerhet. Különös gonddal nézzük meg a játékok szemét és orrát. Tartsuk távol a nagyobb testvérek játékait a kicsitől, mivel a nagyobbaknak való játékok apró részeket is tartalmazhatnak.Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.