Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor 2020-tól Budapesten több nő hal meg tüdőrákban, mint férfi. Utóbbiak esetében csökken a tüdő daganatos megbetegedésének előfordulása, a nőknél azonban növekedés figyelhető meg.

A tüdőrák szerepel első helyen a világ rákstatisztikájában, s Magyarországon mindkét nem esetében a tüdőrák vezető halálok a daganatos megbetegedések körében. A jelenlegi állapot szerint még mindig több férfi hal meg tüdőrák által, mint nő, ugyanakkor – a Korányi TBC és Pulmunológiai Intézet nyers esetszámait vizsgálva – Budapesten a hölgyek körében folyamatos emelkedés figyelhető meg, miközben a férfiak esetében éppen ellentétes folyamat látszik.A Korányi prognózisa szerint, ha a folyamatok változatlanok maradnak, a férfiak csökkenő halálozása, illetve a nők esetében mutatott emelkedés okán Budapesten fordulhat jöhet.Az esetszámok, illetve a 100ezer főre kivetített nyers ráták trendjei arra utalnak, hogy a hölgyek tüdőrákos halálozása beéri, majd meg is haladja a férfiakét. Míg két évtizede a nyers adatokat tekintve 44 százalékkal több férfi halt meg Budapesten tüdőrákban, mint nő, addig 2013-ra a férfiak csökkenő, a nők növekvő halálozási tendenciájának következtében közel azonos mértékű halálozások száma. A különbség 6 százalékra olvadt. Markáns növekedést mutatnak a százezer főre kivetített nyers ráták is, tovább erősítve a várható fordulat bekövetkeztét. Férfiak esetében csökkenés, a nők esetében növekedés látható. Az intézet szerint az esetszámokhoz hasonlóan a nyers ráták is összetartó mozgást mutatnak. Ha a közeljövőben maradnak a nemenkénti tüdőrákos halálozás körülményei, akkor a trendvonalak 2023-ban metszik egymást, 2024-tól magasabb lesz a nők tüdőrákos halálozásának rátája, mint a férfiaké. Ha a férfi idősor 2001 utáni határozottabb csökkenésének trendje pedig azt mutatja, hogy már 2020-ban fordulat jöhet, ami szerint Budapesten a nők tüdőrákos halálozása meghaladja a férfiakét.

A tüdőrákos megbetegedések túlélési esélyeiről, a megváltozott dohányzási szokásokról az Országos Korányi TBC és Pulmunológiai Intézet főigazgatója beszélt az egeszseg.hu-nak. Kovács Gábor szavai szerint a tüdőrák legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás. Csak az akaraterő elég a dohányzásról való leszokáshoz? A főigazgatót erről is kérdeztük

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.