A folsavnak jelentős szerepe van a veleszületett fejlődési rendellenességek megelőzésében, éppen ezért elemi érdeke a társadalomnak, hogy e kockázatcsökkentő vitaminnal kapcsolatos tudás a lehető legszélesebb körben megismerhető legyen.

Miután pontosan ismert, a folsav egészségvédő hatása, s hogy nem csupán a családtervezés, a várandósság időszaka, hanem teljes élethosszig ajánlott a napi szintű bevitel, érdemes számba venni, hogy honnan és miképpen lehet eleget tenni az ajánlásoknak.  A folsav (B9-vitamin) olyan vízben oldódó vitamin, amely számos növényi, illetve állati eredetű táplálékban megtalálható. A legismertebbek ezek közül a spenót, spárga, okra, bab, narancs, paradicsom, vagy éppen a marhamáj. Egyes országokban a folsavat önmagában is gyakran adják müzlihez, liszthez, kenyérhez, tésztához, péksüteményekhez, kekszekhez, ezzel segítve a társadalom lehető legszélesebb körének a hozzáférést. 


Fejleszteni kell az ismereteket és a tudatosságot


Kulcsfontosságú kérdés, hogy a folsavval kapcsolatos információk milyen szinten ismertek a társadalomban. Magyarországon egy 1995-ös, illetve egy, az ezredfordulón készült kutatás alapján elmondható, hogy fejleszteni szükséges a folsavval kapcsolatos társadalmi tudást. Az 1995-ös mérés – ami egy budapesti terhesgondozóban végeztek el – a megkérdezettek mindössze tíz százaléka szedett folsavat is tartalmazó multivitamin-készítményt a tervezett terhesség előtt és a fogamzást követő három hónapban. A 2000-ben történt országos szintű adatfelvétel alapján kiderült, hogy az iskolai végzettség emelkedésével nőtt a folsavval kapcsolatos ismeretek aránya a vitamin általános hatásait illetően. Ugyanakkor a specifikus hatásokkal összefüggő ismeretek nem ütötték meg az elégséges szintet. Jellemző volt az is, hogy – noha a mérésben részvevők több mint kétharmada tervezett terhességről és a várandóság ideje alatt alkalmazott folsav-kiegészítésről számolt be – kis részük kezdte meg a szedést a fogamzás előtt. 


Nagyon komoly eredményeket lehet elérni


Egy országos felmérés szerint, ami a hazai vitaminszedési szokásokat térképezte föl, 2001, 2002, 2003 évben szült nők válaszai alapján azt állapították meg, hogy a 0-6. hét között a várandós nőknek mindössze 6,9 százaléka kezdte meg a folsav szedését. Összességében az derült ki, hogy a megkérdezettek 69 százaléka szed rendszeresen valamilyen folsavat is tartalmazó készítményt. 


Nemzetközi példák mutatják, hogy megfelelő tájékoztatással, a hozzáférés szélesítésével jelentős eredményeket lehet elérni a veleszületett rendellenességek gyakoriságának visszaszorításában. Hollandiában egy évtized alatt negyvenhárom százalékkal csökkent az idegrendszert érintő veleszületett rendellenességek előfordulása, míg Angliában, illetve Írországban harminc százalékkal sikerült visszaszorítani a velőcsőzáródási rendellenességek gyakoriságát. 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.