Több mint tíz éve működik a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata . A kezdetekről és a munkáról kérdeztük dr. Faragó Artúrt, a szolgálat vezetőjét.
– Hogyan és mikor került kapcsolatba a kórházakkal, betegekkel?
– Már kezdő papként is jártam be a váci elfekvőbe beszélgetni a betegekkel, aztán plébánosként is látogattam azokat a híveket, akik házhoz vagy ágyhoz voltak kötve és nem tudtak eljönni a templomba. 2004-ben gondolkodtunk el azon Beer Miklós püspök atyával, hogy a betegek felé is valami többlet szolgálatot kellene vállalnunk. Így egy kórházpasztorációs tervvel kerestem fel az akkori kórházigazgatókat, hogy meg tudjuk beszélni, melyik kórházban hogyan tudjuk elindítani a lelki gondozói munkát.
– Mivel foglalkozik a Kórházlekészi Szolgálat vezetője? Hogyan képzeljük egy napját, egy hetét? – Igazából minden hetem más egy kicsit. A stabil pontok a váci kórházak, hétfőn és pénteken teljesítek szolgálatot ezekben. A hét többi napján pedig 9 vidéki kórházban fordulok meg Salgótarjántól Szolnokon át Kistarcsáig. A kórházakban ellátok papi feladatokat: misézek, szentségeket szolgáltatok ki, de lelki gondozói beszélgetéseket is folytatok a betegekkel. A nagyobb része a munkámnak mégis a lelki gondozó és az önkéntes munkatársaimmal való kapcsolattartás, különféle adminisztratív és szervezési feladatok.
– A Kórházlelkészi Szolgálatnál lelki gondozók és beteglátogatók is tevékenykednek. Mi a különbség a kettő között?
– A lelki gondozók közössége hivatásos csapat. Ők a szakma szabályai szerint folytatják a segítő beszélgetéseket, segítenek megtalálni a hozzájuk forduló betegeknek, hozzátartozóknak és a dolgozóknak azokat az erőforrásokat, amelyekkel tovább tudnak haladni életük nehéz szakaszában, krízishelyzeteikben. Az önkéntes beteglátogatóktól viszont azt várjuk el, hogy rendszeres látogatásaikkal segítsenek egy-egy kórházi osztályon a rászoruló, magukra hagyott betegek magányát oldani, meghallgatni őket. – Mi a tapasztalata: kik és milyen indíttatásból jelentkeznek lelki gondozónak?
– A lelki gondozás gyönyörű és nagyon nehéz hivatás. Azok választják ezt a pályát, akik együtt tudnak érezni a szenvedő emberrel, akik oda akarnak lépni a nehéz terheket hordozó ember mellé segíteni, vigasztalni. – Szükséges hozzá valamilyen végzettség, egyéb kritérium?
– Természetesen kell a megfelelő végzettség. Kórházi lelki gondozó egyetemi mesterképzés elvégzésével lesz az ember. Én magam is több munkatársammal együtt a Semmelweis Egyetemen szereztem ezt a diplomámat. Nemcsak tudásában, hanem személyiségében is megfelelőnek kell lennie a lelki gondozónak, aki mindig saját hitéből, vallásából is erőt merít. – Jelenleg hányan dolgoznak, illetve önkénteskednek az Ön által vezetett Kórházlelkészi Szolgálatnál? – Jelenleg 15 főállású lelki gondozót alkalmaz a püspökség az egyházmegye területén lévő 11 kórházhoz delegálva őket. Munkájukat 81 önkéntes segíti.
– Hogyan kerülnek kapcsolatba a lelki gondozók a betegekkel, mi a kapcsolatfelvétel módja? – Például a nővér segítségével hívja a beteg a lelki gondozót. Vagy a hozzátartozó révén. Nagyon gyakran maga a beteg jelzi, hogy ő szeretne beszélgetni. De amikor a lelki gondozó körüljár a kórházban, akkor ő veszi észre, látja meg, hogy kinek van szüksége erre.
– Annyi emberi sorsot látnak, hallanak munkájuk során. Önnek van olyan története, amelyeikre örömmel, vagy nehéz szívvel emlékszik?
– Nem szeretnék kiemelni senkit sem, de nyilván jó érzés úgy befejezni egy beszélgetést, hogy a korábban nyugtalan, síró beteg mosolyogva, békésen marad a szobájában. Örülünk annak, amikor korábbi tapasztalat alapján már várnak, kérdezik, mikor jön. És mindig nehéz úgy ott lenni a beteg mellett, hogy tudom, utolsó harcát vívja a betegséggel. – A betegekkel való személyes találkozásokon túl, eseményekhez, szokásokhoz és nem utolsó sorban ünnepekhez kapcsolódóan is szoktak rendezvényeket szervezni az intézményekben. Mi lesz a legközelebbi és melyik kórházban?
– Nyáron ezekből nagyon kevés van, egy-egy zenés-verses áhítatot leszámítva. A szolgálatunk nagy rendezvénye lesz a soron következő nagyobb szabású esemény. Szeptember 7-én tartunk szakmai napot a váci püspökségen, amelyre dr. Fodor Rékát hívtuk meg, hogy Afrika-missziójáról beszéljen nekünk.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.