Jelentősen csökkent a dohányzók száma tavalyhoz képest. A 2012-ben végzett felmérésekhez képest több mint 200 ezren hagyták abba a dohányzást – mondta el Szócska Miklós.

A naponta dohányzók körében a 9 százalékos csökkenést a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések segítették elő – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a közelgő Ne Gyújts Rá! Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Ha ez a 200 ezer ember megfogná egymás kezét, akkor egészen Bécsig érne a sor – tette hozzá.


negyujtsra06


Szócska Miklós kitért arra is, hogy Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente. Ennek több mint egyharmadát a tüdőrák, és közel negyedét szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Egy dohányosnak 3-szor nagyobb a halálozási kockázata, mint egy nemdohányzónak.


Minden év novemberében rendezik meg a Ne Gyújts Rá! világnapot, amelynek fő célja a leszokásra való ösztönzés és az ehhez szükséges segítség biztosítása. Az esemény motiválja a résztvevőket a dohányzás abbahagyására, valamint ismerteti a leszokást elősegítő eszközöket és lehetőségeket.


Az egészségügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valaki le akar szokni, akkor nincsen egyedül!


Szócska Miklós beszámolt továbbá arról is, hogy 500 millió forint európai uniós támogatásból országszerte több mint 90 tüdőgondozóban indul leszoktatást támogató tanácsadás.


Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója üdvözölte az elért eredményeket és kiemelte: a szájüregi és gégerák megbetegedésekben is "dobogós" helyen van Magyarország.


Egy gyógyult gégetumoros beteg, Karsai János a sajtótájékoztatón saját betegségtörténetét mondta el, mindezt beszédsegítő készülékkel. Történetével ösztönzőleg szeretne hatni a dohányosokra, hogy lépéseket tegyenek a leszokás irányába.


Leszokna? Hívja a 06 80 44 2044 számot! Szakemberek segítenek megszabadulni a dohányzástól.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.