Népegészségügyi problémát jelent Magyarországon a dohányzás. Most egy grafikont mutatunk arról, hogy mennyit dohányoznak a magyarok.

Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi probléma, a dohányzás következtében évente több mint 20 ezer ember hal meg, ennek több mint harmadát teszi ki a tüdőrák okozta halálozás. Az egeszseg.hu számos cikkében foglalkozott a dohányzás okozta ártalmakkal. Részletesen írtunk a halálozási arányokról a nemek függvényében is. A dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatról beszélt az Országos Korányi TBC és Pulmunológiai Intézet főigazgatója is. Kovács Gábor az egeszseg.hu-nak adott interjújában a dohányzási szokásokról, a fiatalokról, illetve a megelőzésről is résztelesen szólt. A daganatos betegségekről itt olvashat részletesen. Január közepén látott napvilágot az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatóinak 20 évet felölelő kutatása, amely szerint a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással.A dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme érdekében a kormányzat számos intézkedést foganatosított. 2012. január elsején óta tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben a dohányzás. Az intézkedés bevezetését követő években a dohányosok népességen belüli arányában és a cigarettafogyasztásban jelentős csökkenés mutatkozott. Összességében elmondható, hogy 2013-ban a felnőtt lakosságon belül kevesebben dohányoztak és kevesebb dohányterméket fogyasztottak. A dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében egy év alatt több mint 8 százalékkal csökkent és összességében több mint 4 milliárd szállal kevesebb cigaretta fogyott.


Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben működő Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által 2013. február 1-jén elindított leszokási telefonos szolgáltatás a 06 80 44-20-44-as, ingyenesen hívható telefonszámon képzett pszichológusok és orvosok adnak információt, nyújtanak tanácsadást a dohányzással, leszokással kapcsolatban feltett kérdésekre, valamint telefonon keresztül történő kb. két hónapig tartó leszokási programot tartanak. A programról itt olvashat részletesen. 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.