A hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola, a Kadafalvi Általános Iskola, valamint a Kecskeméti Piac kapta meg azokat a félautomata defibrillátorokat, amelyeknek adományozását Szemereyné Pataki Klaudia, a város polgármesterének kezdeményezésére indított Életmentő Üveg kampány kezdetén ígért meg egy cég. Kecskeméten.

Az Életmentő Üveg program keretében összesen 600 tonna üveget gyűjtöttek össze - mondta el Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere adta át a két iskola, valamint a Kecskeméti Piac képviselőinek a defibrillátorokat.

Az életmentő berendezések kezelése nem bonyolult, mivel a félautomata hangutasítására kell véghezvinni azokat a műveleteket, amelyekre az újraélesztéshez szükség van. A berendezések működtetését a sajtótájékoztatón jelenlévő dr. Nagy András, a Bács-Kiskun Megyei Kórház osztályvezető főorvosa, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kuratóriumi tagja mutatta be.

A hirtelen szívhalál a fejlett társadalmakban „fájdalmasan gyakori”, ez az egyik vezető halálok. Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívpanaszok következtében, vagyis mintegy tízszer annyian érintettek, mint a végzetes kimenetelű közlekedési balesetekben.

Évente Magyarországon 26 ezer ember, tehát naponta 70 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául, melynek több mint a fele közterületen következik be. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-kal csökken az életesély. 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés és korai defibrillálás megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.