A szolnoki Hetényi Géza Kórház gyermek ideggondozó szakrendelésén családterapeuták segítségével szülőcsoportot indítanak hetente. Az egyedül maradt özvegy vagy elvált szülőknek családterapeuták segítenek feldolgozni, átdolgozni azokat a nehézségeket, amelyek szükségszerűen jelentkeznek egy válás vagy egy haláleset kapcsán.
2019.09.18.
Mind a gyermekpszichológusok, pszichiáterek, mind a gyermek neurológusok egyre gyakrabban találkoznak olyan kis betegekkel, akik mentális terhe a szülők válása kapcsán nehezedik, és hoz magával olyan magatartásbeli és idegrendszeri nehézségeket, melyeket már a család magában nem tud megoldani. További nehézséget jelent az úgynevezett mozaik családok létrejötte, ahol a gyereknek egy új felnőtthöz kell alkalmazkodniuk, és lojálisnak lenni a családból kikerült szülőhöz is. Nem egyszerű egy egyedül álló szülőnek, a mindennapi teendőket megoldania is nehéz, amit súlyosbíthat mindaz a harag, düh vagy éppen értetlenség, ami a gyerekeinek a másik szülője felé áradhat egy válás kapcsán.
A mindennapi problémák áthidalására, a lelki folyamatok feldolgozására indít csoportot, gyereküket egyedül nevelő szülők számára a Hetényi Géza Kórház gyermek ideggondozó szakrendelője. A dr. Pesti Zsuzsanna irányítása alatt dolgozó szakemberek a tervek szerint szeptember 19-től háromhetente szerveznének térítésmentes foglalkozásokat, gyakorlatilag saját szabadidejüket feláldozva.
  • Az első csoportba már meglehetősen szép számmal jelentkeztek, így elképzelhető, hogy újabb foglalkozást is indítunk – tudtuk meg az egyik „ötletgazdától,” Tatainé Földvári Márta családterapeutától. – A nagy érdeklődésből is látszik, hogy bizony komoly igény jelentkezik az ilyesfajta segítségnyújtásra. Az egyedülálló szülőknek a szokásosnál is több problémával kell megküzdeniük a gyermeknevelésben. A nevelési nehézségek mellett sok esetben jelentkeznek gondok a szülőtárssal való együttműködés során, a család szétesése utáni újrakezdéskor pedig nem mindegy, milyen szokásokat, rutinokat alakítunk ki, egyáltalán lelkileg miként dolgozzák fel az érintettek a változásokat. Ráadásul sok szülő nem számíthat külső segítségre, nincsenek nagyszülők, közeli hozzátartozók, barátok, akikre részben át lehetne hárítani a feladatokat. Egy ilyen csoport ebben nyújthat segítséget. Nem csak a történések pszichológiai hátterére világítunk rá, de már kipróbált, működő megoldási javaslatokat is kaphatnak egymástól a kis közösség tagjai.
  • Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy ilyen jellegű problémák esetén érdemes szakember segítségét kérni - tette hozzá Angyal Andrea családterapeuta-jelölt, - úgy gondoljuk, számukra ez kitűnő lehetőség. A kezdési időpontot – délután három óra - is próbáltuk úgy megválasztani, hogy minél többen el tudjanak jönni. Természetesen teljes titoktartás mellett dolgozunk, az általunk javasolt témakörök mellett, a szülők által felvetett problémák is megjelenhetnek majd.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.