A gyógyszertári munkatársak komoly szerepet vállalnak a lakosság egészségmegőrzésében. Dr. El Koulali Zakariás, új országos tisztifőgyógyszerész pedig fontos feladatának tekinti a tájékoztatást.

– Miért választotta az egészségügyi pályát?

– Édesapám sebész, édesanyám pedig háziorvos, így az egészségügy és a gyógyítás mindennapi téma volt a vacsoraasztalnál, szüleim gyakran megbeszélték egymással az érdekesebb vagy nehezebb eseteket. Ennek köszönhetően gyermekként kapcsolatba kerültem az egészségüggyel.  Sebész szerettem volna lenni, mint az édesapám. Többször felvételiztem, de végül a Semmelweis Egyetem Gyógyszerész Kara lett a nekem kijelölt út. Ott ismerkedtem meg a feleségemmel is.

– Másoddiplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen gyógyszerész-közgazdászként szerezte. Ezek szerint nem csak egy patikában képzelte el az életét…

– A gyógyszertári munka túlmutat azon, hogy a megfelelő betegnek a megfelelő gyógyszert adjuk ki. A gyógyszertárak is egészségügyi intézmények, egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, szükséges ehhez a stabil gazdálkodás. Egy gyógyszertárvezetőnek a gyógyszerész szakmai tudáson kívül, többek között gazdasági, pénzügyi és jogi ismeretekkel is rendelkeznie kell.

– Ezúton is gratulálok decemberi kinevezéséhez, de meséljen hol kezdte pályáját?

– Egyetemi tanulmányaimat követően 11 évet dolgoztam egy IX. kerületi közforgalmú gyógyszertárban. Akkori főnökömnek, dr. Szendrényi Lajosnak nagyon sokat köszönhetek, frissen végzett gyógyszerészként segített elindulni ezen az úton, fokozatosan terhelt és engedett kibontakozni szakmailag. Fontosnak tartotta, hogy ne csak gyógyszerkiadó robot legyek, hanem ismerjem meg a gyógyszertár, mint gazdasági vállalkozás működését. Nagyon szerettem a gyógyszertári munkámat, csak elhivatottsággal és alázattal lehet végezni, mindig szem előtt tartva a beteg érdekét. Most tisztifőgyógyszerészként az OGYÉI Tisztigyógyszerészeti Főosztályát fogom vezetni. Feladataink közé tartozik majd a gyógyszerforgalmazó helyek engedélyezése és szakmai felügyelete. A gyógyszer kiskereskedelmi piac 720 milliárd forintos piac. Közel négyezer forgalmazó hely működik jelenleg és ezek tevékenysége szinte minden Magyarországon elő embert érint. Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy ezt a piacot országosan egységes elvek mentén ellenőrizzük. A gyógyszer kiskereskedelmet érintő jogszabály-módosítások előkészítése és véleményezése is a feladatkörünkbe tartozik. A tisztifőgyógyszerész munkát azonban nem lehet az íróasztal mögül végezni a továbbiakban is ragaszkodom a terepmunkához. Szeretnék az ellenőrzést végző kollégákkal páros ellenőrzéseket végezni.

– A hazai gyógyszerész társadalom elégedett a helyzetével, a lehetőségeivel, vagy vannak olyan területek (jogszabályi, anyagi, ellátási), ahol szükség lenne a változásra?

– Természetesen itt is vannak nehézségek. Köszönettel tartozunk a lakossági gyógyszerellátásban dolgozó szakembereknek, gyógyszerészeknek, szakasszisztenseknek és asszisztenseknek, hiszen a nehézségek ellenére alázatosan és fáradhatatlanul dolgoznak a folyamatos és biztonságos lakossági gyógyszerellátás fenntartásáért. A generációváltással, a munkaerőt, valamint a jogszabályi környezetet érintő kérdésekkel mindenképpen foglalkoznunk kell. Célunk, hogy elérjük, hogy a fiatal gyógyszerészek számára perspektívát kínáljunk, valamint, hogy a közforgalmú és a kórházi gyógyszerészetben rejlő innovációs potenciált a lehető legjobban ki tudjuk használni, megteremtve az ehhez szükséges jogszabályi keretrendszert is. A betegek nagy általánosságban azt mondják, hogy a gyógyszerek drágák. Ez mindig relatív, európai vagy világviszonylatban milyenek az árak, illetve milyenek az állami támogatások?

– Miért tartja fontosnak, hogy növeljék a gyógyszertári ellenőrzések számát? És ez a gyakorlatban mit jelent?

– A gyógyszer kiskereskedelem szerteágazó jogszabályi és szakmai szabályi környezetben működik, a gyógyszerészek mindennapi szakmai és egyéb adminisztratív tevékenységeik miatt kevés idejük marad a jogszabályváltozások követésére és a releváns szakmai információk begyűjtésére, A hatósági ellenőrzéseket szakmai konzultációs lehetőségként kell felfogni, hiszen minden hatósági helyszíni ellenőrzés során a gyógyszertár szakmai vezetője visszajelzést kap a gyógyszertárban folyó szakmai munkával kapcsolatosan. Ez azért is nagyon fontos, mert prioritás, hogy a gyógyszertári szakmai folyamatok kontrolláltak legyenek. Ehhez ki kell küszöbölnünk az esetlegességeket. Jövőre szeretnék nagyságrendileg 3400-3500 ellenőrzés végezni. Az OGYÉI nagyon korszerű laboratóriummal rendelkezik, amelynek a kapacitását és lehetőségeit a jövőben szeretnénk mi, tisztigyógyszerészek is jobban kihasználni, a helyszíni ellenőrzések során ezért a kollégáim gyakrabban fognak mintát venni.

– Biztonságos a magyarországi gyógyszerellátás?

– Ha röviden kellene válaszolnom, igen. A gyógyszertárak csak gyógyszer nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdasági társaságtól szerezhetik be a gyógyszereket, így nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy nem biztonságos gyógyszer kerüljön be a legális gyógyszerellátási láncba. Emellett 2019 februárjában indult egy olyan európai szintű rendszer, amely tovább növeli a gyógyszerbiztonságot: azóta biztonsági elemek, dézsmabiztos zár és datamatrix kód kerül a legtöbb vényköteles gyógyszerre. A datamatrix kód segítségével minden doboz gyógyszer egyedileg beazonosítható, így 100 százalékos biztonsággal tudható, hogy ki gyártotta és mikor, melyik gyógyszertárban került kiadásra az adott termék.

– A magyar emberek sok gyógyszert szednek? Európában és világviszonylatban hol szerepelünk?

Arra törekszünk, hogy a lakosság gyógyszerszedéssel kapcsolatos tudása növekedjen. Ebben nagyon fontos szerepe lehet a gyógyszerészeknek, hiszen évente nagyságrendileg 65 millió beteg-gyógyszerész találkozásra kerül sor hazánkban. A nem megfelelő gyógyszeralkalmazásnak nem csak súlyos egészségügyi, hanem egyben gazdasági következményei is vannak. A „Mit? Miért? Mennyit? Mikor? és Miként?” kérdésekkel minden gyógyszerszedőnek tisztában kell lennie.

– Melyek azok a gyógyszerek, amelyeket a magyarok leginkább használnak és miért? Szükség van ennyi gyógyszer elfogyasztására?

– Fontos, hogy minden gyógymódot a maga helyén kezeljünk, nagyobb hangsúlyt fektetve a betegségmegelőzésre. Ebben a feladatban is fontos szerepet játszik a gyógyszerész társadalom, hiszen releváns információval rendelkezünk, hogy támogatni tudjuk a vásárlókat, hogy a megfelelő gyógymódot válasszák. Szerencsére a gyógyszerészek ezen a területen is jeleskednek, hiszen egészségmegtartó előadásokat tartanak iskolákban, idős otthonokban, valamint a gyógyszerészek már kihagyhatatlan szereplői a települések egészségnapjainak is. A vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatosan maga a beteg dönt, ezért különösen fontos a tájékoztatés.

– A XXI. század technikai eszközüket hogyan lehet-e jól használni a gyógyszervásárlási kampányokban?

Tudomásul kell vennünk, hogy felgyorsult világunkban az interneten és a közösségi médián keresztül tudunk eljutni egy nagyon széles réteghez. Ezért meg kell tanulnunk nekünk is megfelelően használni azt. Egy szakmai napon körülbelül 150 emberhez szólhatunk, az interneten azonban megsokszorozhatjuk a hallgatóságot.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.