A Tolna Megyei Balassa János Kórház területén elhelyezkedő, az országban egyedülálló Egészség-Tan-Ösvény-t szeptember közepén nyitották meg a nyilvánosság számára. A Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda és a Szekszárdi Kórház együttműködésében létrejött helyszín fel szeretné hívni a lakosság figyelmét a testi-lelki egészség megőrzésének fontosságára.
2019.09.20.
Dr. Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója az átadóünnepségen megköszönte dr. Vendégh Magdolna pszichiáter és Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató ötletgazdák, illetve a szekszárdi EFI és a Szekszárdi Kórház dolgozóinak munkáját a tanösvény létrehozásában. Kiemelte, hogy a kórházak a betegek gyógyulása mellett fontos, hogy felhíívják a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára is. A sétány, amely hét helyszínével, egyedien kialakított állomásaival hét, a testi-lelki egészség szempontjából fontos rizikófaktorra hívja fel a figyelmet, illetve segít tematikusan a megelőzésben is. A hét pad, a helyszínek, a dohányzás, az alkohol, a kábítószer, a stressz, a szorongás, a depresszió, a megküzdési képesség, illetve az érzelmi intelligencia témáival foglalkozik, emellett mindegyik állomás egy-egy fogalmat is feldolgoz, mint a belátás, elfogadás, megbecsülés, megbocsátás, hálaadás, megküzdési képesség és harmónia. A cél, hogy az ösvényen végighaladókat elmélyült gondolkodásra sarkallják a felvetett témák.
Dr. Vendégh Magdolna, az Egészség-Tan-Ösvény egyik ötletgazdája egy dr. Bagdy Emőkétől vett idézettel kezdte beszédét: „Az egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember. Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban.” A pszichológus a megnyitón humorosan megjegyezte, hogy az 1600-as évek közepén Oroszországban halálbüntetést kaptak a visszaeső dohányosok, azonban Szekszárdon a tanösvény segítségével ennél jóval kevésbé drasztikus módszerekkel harcolnának a nikotin ellen.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.