Bár sokan ismerik, mégis kevesen tudják, hogy mennyi mindenben segít a C- vitamin. Igazi harcos, aki, a szervezetünkért küzd.

Bár sokan ismerik jó adottságait, mégis kevesen tudják, hogy a C- vitamin fontos a sejtek és a csontozat karbantartásában, a fertőzések leküzdésében, javítja a koleszterinszintet, csökkenti a daganatos és szív-érrendszeri betegségek kockázatát, segíti a vas és a réz felszívódását. Igazi harcos, aki a szervezetünkért küzd.

Mennyi C vitaminra van szükségünk naponta? Egy egészséges ember számára minimum napi 60 mg, terhesség és szoptatás idején minimum 80-90 mg, indokolt esetben ennek a többszörösére is szükség lehet.  

Mikor van szükség emelt mennyiségű C-vitamin bevitelre? A C-vitamin igényünket növeli a tartós stressz, a dohányzás, a lázas betegségek és egyes gyógyszerek, mint például a fogamzásgátló tabletták. Fontos akkor is több C-vitamint juttatni a szervezetbe, ha várandós, vagy éppen szoptat. Melyek a vitaminhiány legfontosabb tünetei? Ha fáradtnak, aluszékonynak érzi magát, súlyosabb esetben végtagfájdalmat érez, netán fogíny vérzés lép fel, az C-vitamin hiány tünete lehet. A tél végén, tavasz elején fellépő úgynevezett „tavaszi fáradtság” jellemző tünetei ezek, így ebben az időszakban fokozottan ügyelni kell a megfelelő C-vitamin bevitelre. Túl lehet adagolni a C-vitamin bevitelt? Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, ezért a túl adagolás ritka, csak extrém mennyiség fogyasztása (pl. hosszú időn keresztül napi 1-2g) esetében fordulhat elő. Mit kell ennünk, hogy a megfelelő mennyiségben fogyasszunk C-vitamint? Együnk sok olyan gyümölcsöt és zöldséget, amelyek gazdag C-vitamin-források. Ilyenek például brokkoli, a bimbós kel, a petrezselyem, a karfiol, a fejes káposzta, a karalábé, a narancs, a mandarin, a citrom, a grapefruit, a kivi, az ananász, a málna, a vörös ribiszke, a zöldpaprika, az édes piros paprika vagy akár a homoktövist és a csipkebogyót. Mitől függ, hogy mekkora a zöldségek, gyümölcsök a C-vitamintartalma? Egyrészt függhet attól például, hogy hol termett, mennyire érett az adott termék. Az érettebb zöldségeknek, gyümölcsöknek és a házi termesztésű élelmiszereknek általában magasabb a C-vitamintartalma, így szerintem érdemes ezeket választani. Miután megvásároltuk őket sokat tehetünk azért, hogy minél inkább megőrizze a termék a C-vitamintartalmát. Mivel a C-vitamin igen érzékeny, hőre, fémionokra, fényre bomlik, ezért fontos odafigyelni a tárolás módjára és a megfelelő elkészítésre. Természetesen a legjobb, ha frissen és nyersen fogyasztjuk el ezeket az élelmiszereket. Ha hőkezeléskor csak rövid ideig és kíméletes módon pl. párolással készítsük el, és kerüljük a fémedények használatát. Mitől függ a C vitamintartalom? Egyrészt magától az élelmiszertől pl. hol termett, mennyire érett az adott termék. Az érettebb zöldségeknek, gyümölcsöknek és a házi termesztésűeknek általában magasabb a C-vitamintartalma, így érdemes ezeket választani. Miután megvásároltuk a terméket mi is sokat tehetünk azért, hogy minél inkább megőrizzük a termék C vitamintartalmát. Mivel a C-vitamin igen érzékeny, hőre, fémionokra, fényre bomlik, ezért fontos odafigyelni a tárolás módjára és a megfelelő elkészítésre. Természetesen a legjobb, ha frissen és nyersen fogyasztjuk el a terméket. Ha hőkezeljük, akkor csak rövid ideig és kíméletes módon tegyük, például párolással készítsük el, és kerüljük a fémedények használatát.  

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.