Egy kifújás és kiderül, mennyi szén-monoxidot tartalmaz a levegő a tüdőnkben. Mire jó ez? Tanácsadóink elmondják és még a dohányzásról való leszokást is igyekeznek megkönnyíteni.

Hogyan derítik ki, hogy melyik csoporthoz tartozom?


Egy egyszerű készülékkel megmérhető a kilélegzett levegő, ami a tündőből áramlik ki. Önnek annyit kell tennie, hogy megfújja a készülékhez tartozó csutorát, a kijelzőn azonnal megjelenik a mért érték, ami azt mutatja, hogy mennyi szén-monoxidot tartalmaz a tüdőlevegő. A kapott információk alapján szakembereink könnyebben segíthetnek önnek a dohányzásról való leszokásban.


Miért árt a szén-monoxid?


A szén-monoxid egy agresszív gáz, amely a vörösvértestekhez kapcsolódik az emberi szervezetben. Így akadályozza az oxigén szállítását, ezzel a sejteket tulajdonképpen fulladásra ítéli.


Csak a dohányzással kerülhet szén-monoxid a tüdőmbe?


A dohányzás az általunk belélegzett szén-monoxid legfőbb forrása, de elsősorban ipari tevékenység révén keletkezik.


Mi az elfogadható határérték?


A szabványos egészségügyi határérték - azaz a környezeti levegő megengedett szén-monoxid szintje 8,5 ppm (ppm=pars per million). Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 8,5 szén-monoxid-részecske lehet egymillió légnemű részecske között. A nem dohányzók tüdőlevegőjében 0-6-os ppm közötti értéket mutat a műszer.


Milyen értéket kapnak a dohányosok?


Az aktív dohányosokra 5 és 30 ppm közé eső, átlagosan 17-es ppm a jellemző, vagyis akár az egészségügyi határérték kétszerese.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.