Újra és újra felmerül a kérdés: fontosak-e a védőoltások? Miért van az, hogy Magyarországon sokkal több oltás kötelező, mint a környező nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban? Tényleg csakis így előzhetők meg bizonyos betegségek? Szakértő segítségével ennek jártunk utána.

Máshol nem, itthon igen: miért kötelező?

Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon kevés azon védőoltások száma, amelyek kötelezők: ott többnyire ajánlott oltások vannak, ám vallási vagy egyéb indokkal ki lehet bújni alóluk. Emellett például 15 európai országban, köztük Németországban és az Egyesült Királyságban sincs kötelező védőoltás. Ezzel szemben Magyarországon jelenleg 11 olyan védőoltás van, amit a kicsiknek meg kell kapniuk kötelező jelleggel. Mi ennek az oka?
Dr. Mészner Zsófia közel három évtizede foglalkozik védőoltási szaktanácsadással, emellett tagja az Infektológiai Kollégiumnak és még számos, a gyermekinfektológiát és a vakcinológiát érintő nemzetközi tudományos testületnek és társaságnak. A szakértő elmondta, minden országban létezik egy közel azonos, életkor szerinti védőoltási terv.
„A jogi szabályozás az, ami mindenhol eltérő: az USA-ban például nem kötelező nagyon sok oltás, ha azonban valaki bekerül egy egyetemre vagy oktatási intézménybe, legtöbbször csak úgy járhat oda, ha megkapta az oltásokat. Tehát hiába van meg a választás lehetősége, a végeredmény azonos: a gyerekek megkapják az oltást, így mondhatjuk, hogy ott egy indirekt kényszer van."
Ha pedig Európa, akkor Németországban is közel azonos a helyzet. Egy általunk megkérdezett német gyermekorvos szerint ugyan náluk sem kötelezőek az oltások, azokat mégis mindenki beadatja a gyermekeknek, hiszen senki sem akarja megkockáztatni, hogy a kicsik komoly betegségeket szedjenek össze.
###Itthon miért más a rendszer?
Dr. Mészner Zsófia elmondta, Magyarországon azért vannak kötelező védőoltások, mert annak idején a keleti blokk országaiban a kötelezőség volt az irányadó. „Itt fontos megjegyezni azt is, hogy amíg a volt szocialista országokban az életkor szerint előírt védőoltások térítésmentesek, a szomszédos Ausztriában például tartományonként eltérő módon jelent ez anyagi megterhelést a családoknak. Nem csak nálunk fordul elő, hogy időnként lázonganak az emberek az oltások miatt. Ausztriában is gyakran agitálják az oltások ellen a családokat, majd jön egy járvány, például kanyaró, ami után a rendőrség kötelez mindenkit a vakcina beadatására.”
###Tényleg okozhat betegséget az oltás?
A védőoltásokat ellenzők sokszor azzal is érvelnek, hogy az oltás veszélyei között szerepel például egyes autoimmun betegségek kialakulása. De tényleg okozhat ilyen gondokat egy védőoltás?
„Az oltások biztonságossága felett egy igen kiterjedt rendszer van. Egy olyan autoimmun betegségről sem tudunk, amit védőoltás okozott volna. Az ilyen betegségeknél nagyon sok tényező játszik szerepet, nem lehet csak az oltást okolni. A védőoltások azért is nagyon fontosak, mert így is maradt rengeteg betegség, amiket nem védhetünk ki. De amiket ki lehet oltással, azt érdemes kihasználni” – vallja dr. Mészner Zsófia, és hozzáteszi: nagyon lényeges az is, hogy mindenkit akkor oltsanak be, amikor az a legoptimálisabb.
„Ha valaki lázas, kivizsgálás alatt áll, vagy még nincs tisztázva, hogy pontosan mi a betegsége, akkor halasszuk későbbre az oltást. A csecsemőknél is igaz ez. Ha pedig az megnyugtatja a szülőket, kérjék a gyermekorvost, hogy tájékoztassa őket az adott oltás fontosságáról, hogy ne maradjon senkiben kétely afelől, miért is szükséges igazán a védőoltás.”
Forrás: www.life.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.