A rák esetében olyan kórról van szó, amely a világ minden részén előfordul, különbségek csak a gyakoriságban, illetve a megbetegedés típusában fedezhető fel. A daganatos halálozás tekintetében a nemzetközi, illetve a hazai helyzet is rendkívül kedvezőtlen. Magyarországon a daganatos megbetegedések 2013-ban az éves halálozások 27 százalékáért feleltek. Vezető helyen a tüdőrák.

A daganatos megbetegedések szerte a világon, így Magyarországon is súlyos problémát jelentenek. A rákos megbetegedések gyakoriságát illetően növekvő tendencia figyelhető meg. Olyan kórról van szó, amely a világ minden részén előfordul, különbségek csak a gyakoriságban, illetve a megbetegedés típusában fedezhető fel. A világ rákstatisztikáját a tüdőrákos megbetegedések vezetik nemektől függetlenül. A magyar férfiak az első, míg a nők a harmadik helyen állnak, Magyarországon pedig mindkét nem tekintetében a tüdőrák áll vezető okként a daganatos megbetegedések okozta halálozás hátterében.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének 2014-ben publikált átfogó rákkutatása szerint 2012-ben évente körülbelül 14 millió új rákos megbetegedést diagnosztizáltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő. Az új esetek száma mintegy 1,8 millió. Újabb bizonyosságot nyert az is, hogy a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százalékárt a dohányzó életmód tehető felelőssé - sokkoló számokról itt olvashat. A Nemzeti Rákregiszter szerint az újonnan felfedezett és bejelentett daganatos megbetegedések esetszámai is negatív trendet mutatnak mind a nemenkénti, mind az összesített adatokat tekintve.  


A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján elmondható, hogy a Magyarországon a daganatos megbetegedések 2013-ban az éves halálozások 27 százalékáért feleltek. Rosszabb a helyzet a korai halálozás – tehát a 65 év alattiak – dimenziójában, hiszen itt a teljes halálozás 40 százalékát valamilyen rákos megbetegedés okozza.


A 2013-as hazai esetszámokat figyelve látszik, hogy mindkét nem esetében a tüdőrákos megbetegedés fordult elő a leggyakrabban. E kór gyakorisága olyan mértékűvé vált, hogy még a nemekre külön-külön jellemző daganattípusoknál is gyakoribban fordulnak elő. Nők esetében nagyobb az előfordulása, mint az emlő- a petefészek, vagy a méhnyakráknak, a férfiaknál pedig a vastagbél-, illetve a prosztatarák előfordulása marad el a tüdőráktól.Ugyanakkor a folyamatok és a helyzet jobb megismeréséhez nem elégséges önmagában az esetszámok vizsgálata. Ha a 2012-es standardizált halálozási arányszámokat (SDR) figyeljük - tehát, hogy százezer főre hány tüdőrák okozta halálozás jut -, jól látszik, hogy tüdőrákos megbetegedések esetében az Európai Unióban (EU) nem csupán vezető helyen áll Magyarország, hanem az EU-ban megfigyelhető csökkentő tendenciával szemben meredeken emelkedik a halálozási arányszám is.


A tüdőrák okozta halálozás tekintetében drámai változások figyelhetők meg Magyarország esetében. Miközben az EU arányszámai az elmúlt 35 évben minimális emelkedést mutatva a 90-es évek elején csúcsosodtak (41/100ezer), majd csökkenést mutattak, addig hazánk esetében kiugró gyakoriság figyelhető meg, hiszen 1996 és 2012 között minimális eltérésekkel rendkívül magas a halálozási mutató (66/100ezer).


A nemeket külön-külön vizsgálva sem jobb a helyzet annak ellenére sem, hogy a hazai folyamatok a férfiak esetében a lefelé tartó EU-átlaggal mozognak együtt. A férfiak esetében az látszik, hogy az 1994-es csúcsot követően (134/100ezer) csökkenés figyelhető meg a tüdőrákos halálozást illetően, ám az EU arányszáma – ami az elmúlt 30 évben meg sem közelítette a magyar értékeket –, folyamatos csökkenést mutat. A nők esetében – mind Magyarországon, mind az EU országaiban – emelkedés figyelhető meg, ugyanakkor a magyar nők tüdőrákos halálozása messze meghaladja az EU átlagát. A 2011-es adatokat nézve elmondható, hogy a magyar nők körében kétszer nagyobb a tüdőrákos elhalálozás gyakorisága (39/100ezer) mint az Európai Unióban.


Érdemes megnézni a nemekre jellemző daganatos betegségek, illetve a tüdőrák egymáshoz való viszonyát is. Miközben az emlő-, illetve a méhnyakrák okozta halálozás csökkentő tendenciát mutat Magyarországon, illetve az EU15 tagországaiban is, addig a tüdőrák okozta halálozás a nők körében emelkedik. Messze az EU-tendencia fölött alakulnak a számok. Férfiak esetében a tüdő-, illetve a vastagbélrák okozta halálozások még mindig jóval az EU-tendencia fölött járnak, a prosztatarák okozta elhalálozás pedig szinte közel azonos az uniós mutatóval.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.