A mammográfiai szűrést ismerjük, hiszen minden második évben részt veszünk rajta. De mi történik, ha visszahívnak? Kell félnünk tőle? Mikor vesznek mintát? Tényleg „annyira” fáj, mint ahogy sokan emlegetik?

Szűrésen…


A jól ismert mammográfiai szűrésen mihelyt belépünk az ajtón, a röntgenasszisztens fogad minket. Megtapintja a melleket és megkérdezi, hogy van-e panaszunk és előfordult-e már a családban daganatos megbetegedés, azon belül is elsősorban emlőrák. Ezután négy felvételt készítenek rólunk, majd legtöbbször nagy megkönnyebbüléssel vesszük fel ismét a kabátunkat, és örülünk, hogy két évig nem is kell visszajönnünk.De mi történik, ha mégis?


A mammográfia felvételeit két szakképzett radiológus egymástól függetlenül értékeli, és ha valami gyanúsat látnak, vagy valami nem egészen világos, akkor visszahívnak minket. De ilyenkor sem kell megijedni! A visszahívott nők 80 százalékánál csak valamilyen jelentéktelen elváltozást kell tisztázni, és az újabb alaposabb vizsgálat után már mehetnek is haza, hogy csak a legközelebb esedékes szűrővizsgálaton jelenjenek meg újra.


A második vizsgálat…


A visszahíváskor orvos fogad minket és biztos, ami biztos kiegészítő mammográfiás felvételeket készítenek és általában ultrahangos vizsgálatot is végeznek. Előfordulhat, hogy további kiegészítő vizsgálatok is szükségesek a diagnózis megállapításához, ezért a gyanús elváltozásokból mintát vesznek.


Mintavétel. Tényleg fáj?


A mintavétel kétféle módon, vékony vagy vastagabb tűvel történhet, de Magyarországon leggyakrabban a vékony tűvel végzik.


A vékony tűnél egy pici kellemetlenséggel járhat a vizsgálat, de érzéstelenítéssel még ezen is igyekszenek enyhíteni. Ekkor egy vékony tű segítségével kis tűszúrást ejtenek, így lehetővé válik, hogy a kérdéses területről sejtmintát vegyenek, amit további vizsgálatra küldenek. A sejtmintából megállapítható az, hogy jó- vagy rossz-indulatú elváltozásról van szó. Mindenesetre szörnyű nagy fájdalmaktól, hatalmas tortúrától egyáltalán nem kell tartanunk, és a tűszúrásnak hála hamar megbizonyosodhatunk felőle, hogy mi a baj.


Vastag tűs vizsgálatnál helyi érzéstelenítés követően, picike bőrmetszést ejtenek a bőrön, majd egy egy mm átmérőjű tű segítségével a kérdéses területről szövetmintát vesznek ki további vizsgálat céljából. A szövetminta vizsgálatának köszönhetően bővebb képet kaphatunk az elváltozásról. Sokakban él az a tévhit, hogy, egy ilyen tűszúrás daganatot okoz, vagy ha egy daganatból ilyen módon vesznek mintát, az esetleg áttétet képezhet. Nos, ezek a feltételezések nem igazak, hiszen semmilyen adat nem támasztja alá őket. Ezért ne féljünk alávetni magunkat a mintavételnek, hiszen az akár éltet is menthet! Ebben az esetben a szövettani vizsgálat tovább tart, de már az esetleges kezeléshez is jóval több adatot tudnak majd mondani.


A vékony és vastag tűs vizsgálat során is a kivett mintát szövettani elemzésre küldik, ahonnan néhány héten belül megtudhatjuk, hogy mi az eredmény. Ennek megfelelően pedig vagy megkönnyebbülten vehetjük tudomásul, hogy a legközelebbi szűrővizsgálatig a rendszeres önellenőrzésen és az egészséges életmódon kívül nincs is másdolgunk vagy az eredmény tükrében valamilyen kezelésre vagy műtétre számíthatunk.


Azt azonban jó, ha tudjuk, még, ha a legrosszabbat, a rosszindulatú daganatot is igazolták a vizsgálatok: a mammográfiának köszönhetően hamarabb kiderült a dolog, hiszen így a gyógyulás esélye jóval nagyobb!


Forrás: Mamma Mia Egészséges Emlő Program, 


 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.