Háziállataink sokban hasonlítanak ránk: a passzív dohányzás például számukra is halálos lehet. Érdemes tehát körültekintően bánnunk velük, ha még nem sikerült leszoknunk – óvatosságunk tényleg állatéletet menthet.

A dohányzás állatkínzás!


Az elmúlt évek kutatási eredményei azt igazolják, komoly károkat okoz a passzív dohányzás a velünk élő háziállatokra is. Ezek a következőek:


Hogyan mérgezi a nikotin az állatainkat?


Háziállatainkra ugyanazok a veszélyek leselkednek, mint ránk, ha dohányfüst közelébe kerülnek. Ezek a következőek: légzési problémák és asztmához hasonló tünetek, nyáladzás, hasmenés és hányás, keringési zavarok, daganat, illetve bőr- és szembetegségek.


Meglepő lehet azonban, hogy nemcsak a dohányfüst belégzése okoz maradandó károkat négylábú vagy éppen kétlábú kedvencünk szervezetében, háziállatunk számos más „csínytevése” is végzetes következményekkel járhat: például csikkek, egész cigarettaszálak, nikotinrágók- és tapaszok rágcsálása vagy lenyelése, illetve olyan víz megivása, amelyben korábban kiázhatott valamilyen dohánytermék.


Testsúly-kilogrammonként már 10 milligramm nikotin elfogyasztása halálos lehet kutyánk vagy macskánk számára. Ez egy 25 kilós magyar vizsla esetében azt jelenti, hogy akár 10 cigaretta elég lenne ahhoz, hogy végzetes kimenetelű legyen a kutya ballépése. Természetesen ennél kisebb mértékű nikotin elfogyasztása is ijesztő tüneteket produkálhat háziállatunk szervezetében: remegés, rángás, beszűkült pupillák, izgatottság, heves szívverés, hallucináció, hasmenés vagy hányás egyaránt lehet nikotinmérgezés jele.


Négylábú állataink „mosakodása” is komoly veszélyeket rejt magában: a szőrről a nyálba, majd az emésztőrendszerbe került anyagok erősen rákkeltő hatásúak. A passzív dohányzás mellett számon tartanak egy úgynevezett harmadlagos dohányfüstöt is. Ez olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a dohányosok hajára, bőrére vagy ruházatára, illetve dohányfüstös helyiségek és autók kárpitjaira „tapadnak”. Célszerű tehát ezektől is óvnunk a kutyánkat, hiszen számukra – csekély testsúlyuk miatt – még ezek is rendkívül veszélyesek lehetnek.


Értük érdemes leszokni


Kisállataink tehát ugyanúgy szenvednek a dohányfüsttől, mint mi – nem kérdés, hogy már csak értük is érdemes letennünk a cigit. A következő elérhetőségeken szakemberek segítenek a leszokásban:


Telefon: 06 80 44 20 44


Web: www.leteszemacigit.hu


Ha még nem megy a leszokás, egy kis odafigyelés is elég lehet ahhoz, hogy kedvencünket megkíméljük a passzív dohányzástól és a harmadlagos dohányfüsttől. Először is:

  • ne dohányozzunk közvetlenül kisállatunk jelenlétében sem zárt térben, sem a szabadban
  • dohányzás után váltsunk ruhát
  • mossunk kezet dohányzás után és állatsimogatás előtt
  • gondoskodjunk arról, hogy kedvencünk közelébe ne kerülhessen cigarettásdoboz, hamutartó, nikotintapasz vagy -rágó.

Forrás: Science Daily

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.