A cukorbetegséget különböző vérvizsgálatokkal még akkor is ki tudják mutatni, ha valakinek egyáltalán nincsenek tünetei. De, hogy milyen vizsgálatok vannak és hogyan működnek? Megmutatjuk…

1. Random vércukorvizsgálat


A random vércukorvizsgálatot általában vérvétel részeként végzik. Ekkor az orvosok a mérés idején talált vércukorszintet nézik, függetlenül attól, hogy a beteg mikor étkezett utoljára. Ha a vércukorszint 11,1 mmol/l vagy ennél magasabb, az már cukorbetegségre utal, de ilyenkor szükség van egy második, éhgyomorra végzett vizsgálatra, hogy megerősítsék a diagnózist.


2. Éhomi vércukorszint-vizsgálat, vagy éhomi plazmaglukóz-teszt


Éhgyomorra végzett vércukorszint-vizsgálat a cukorbetegség kimutatásának egyik leggyakoribb módszere. A teszt során vérmintát vesznek a betegtől, úgy hogy előtte legalább 12 órán keresztül nem juttatott táplálékot a szervezetébe. Ha a vércukorérték 7 mmol/l vagy magasabb, akkor cukorbetegség gyanúja lépett fel. A vizsgálatot ilyenkor megismétlik egy másik napon, hogy megerősítsék a cukorbetegség tényét.3. Orális glukóz-tolerancia teszt (OGTT)


E vizsgálat során a paciensnek egy speciális cukoroldatot kell meginnia úgy, hogy előtte, és az oldat elfogyasztása után 30, 60, 90 és 120 perc elteltével is megmérik a vércukorszintjét. A vizsgálat követelménye, hogy előzőleg minimum 10 órán át nem szabad enni, erős fizikai aktivitást végezni. Ha a 75 gramm cukrot tartalmazó oldat elfogyasztása után 2 óra elteltével a vércukorszint 11,1 mmol/l vagy magasabb, a beteg diabéteszes. A teszt alkalmas a cukorbetegség szűrésére akkor is, ha más vizsgálatok eredményei nem egyértelműek, de ezt alkalmazzák a terhességi cukorbetegség kimutatására is.


A 2-es típusú cukorbetegség kifejlődése során szinte minden beteg átesik a tényleges cukorbetegséget megelőző pre-diabétesz fázisán, ami életmódváltással még visszafordítható. Nehezíti ugyanakkor a felismerést, hogy a pre-diabétesznek tünete nincs, csak rendszeres szűréssel mutatható ki, amire szintén az orális glukóz-tolerancia (OGTT) szolgál. A pre-diabétesz két formája is ismert, az egyiket emelkedett éhomi vércukorszintnek (IFG), a másikat csökkent glükóztoleranciának (IGT) nevezik. Ez a két állapot egymástól jól elkülöníthető, de mindkettő a vércukorszint-szabályozás problémáját jelzi, és hosszútávú következményeik is hasonlóak.


Emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) az az állapot, amikor az éhgyomorra mért vércukorszint enyhén emelkedett (6,1-6,9 mmol/l közötti), de a 2-órás terheléses vércukor normális, azaz kisebb mint 7,8 mmol/l.


Csökkent glükóztolerancia (IGT) az az állapot, amikor az éhgyomri vércukor kisebb mint 7,0 mmol/l, és a 2-órás terheléses vércukorszint 7,8-11,1 mmol/l közötti.


4. HbA1c-vizsgálat (hemoglobin A1c)


Ez a vizsgálat megmutatja, milyen volt az átlagos vércukorszint az utóbbi 3 hónapban. Ha valaki nem cukorbeteg, akkor a kapott érték 3,5–5,5 százalék között helyezkedik el, viszont a normális tartománynál magasabb HbA1c-szint a legtöbb embernél cukorbetegségre utal. Ez a vizsgálat elsősorban nem a diabétesz diagnózisának felállítását szolgálja, hanem segíti a cukorbetegeket abban, hogy megfelelően kézben tartsák a betegségüket. Ha a HbA1c érték kevesebb, mint hét százalék és a kijelölt céltartományon belül van, az azt jelenti, hogy a terápia sikeres. A cukorbetegek éppen ezért körülbelül háromhavonta érdemes részt venniük a vizsgálaton.


5. Étkezés utáni (postprandiális) vércukorvizsgálatEzt a tesztet leginkább már a cukorbetegség gondozása során használják. A „posztprandiális” azt jelenti „étkezés utáni”, így ilyenkor a cukorbetegnek 1,5-2 órával az étkezés után kell mérniük vércukorszintjüket. A postprandiális vércukorszint-ellenőrzés az otthoni vércukormérés leggyakoribb módja, amivel a beteg ténylegesen látja, hogy jól karbantartott-e a diabétesze.


6. A vizelet keton tartalmának vizsgálata


Ez a vizsgálat egy, a vizeletben megtalálható bomlástermék a ketontest kimutatására szolgál. Kezeletlen a cukorbetegségnél (ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű inzulin) a sejtek éheznek, nem jutnak elég cukorhoz, így jobb híján a zsír és izomszöveteket bontja le a szervezet, ami miatt ketontestek jelennek meg a vizeletben. Az ott kimutatható keton ugyanakkor drasztikus diéta jele is lehet. A keton-tartalom vizsgálatát leginkább akkor érdemes elvégezni, ha a cukorbeteg terhes, ha lázas, illetve ha a vércukorszintje 16,7 mmol/l vagy magasabb.


Fontos tudni, hogy a cukorbetegség diagnózisának megállapítása csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges, a betegek által használt vércukormérő készülékek csak a gondozás, ellenőrzés céljaira használhatóak!


forrás: Magyar Diabetes Társaság, Dr. Winkler G., Dr. Baranyi É: Cukorbetegség

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.