A cukorbetegség kezelésekor fontos, hogy a vércukorszint a normálishoz közelítsen. Az évekig magas vércukorszint károsíthatja a szervezetet, és szívbetegséghez, szélütéshez, látási problémákhoz, vesebetegséghez, idegkárosodáshoz vagy akár végtag-amputációhoz is vezethet.

Szívbetegség és szélütés


A cukorbetegség szövődményeinek többsége amiatt alakul ki, hogy a magas vércukorértékkel együtt járó folyamatok károsítják az érrendszert. Ilyen esetekben érelmeszesedés alakul ki, ami miatt vérerek túlságosan beszűkülnek, és romlani kezd a fontosabb szervek, például a szív és az agy vérellátása. Cukorbetegeknél az érszűkület miatt sokkal nagyobb kockázata van a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának.


Az érkárosodás kockázata csökkenthető rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel és a jó cukoranyagcserével, de fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen ellenőriztessék a koleszterinszintjüket és vérnyomásukat is.Vesebetegség


A veséket ellátó apró vérerek különösen érzékenyek a magas vércukorszint károsító hatására. A vesék képtelenné válhatnak arra, hogy megfelelően eltávolítsák a salakanyagot a vérből, ami miatt kezelés nélkül ilyen esetekben veseelégtelenség alakulhat ki, vagy akár művesekezelésre (dialízisre) is szükség lehet. A kockázatok csökkenthetőek, ha a cukorbeteg orvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokkal ellenőrzi a vese állapotát.


Szemproblémák


A magas vércukorszint károsíthatja a szemfenéken található apró ereket (látóideghártya), ami végül a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethet. Ugyanakkor a szövődmény korai észlelése és a szemproblémák kezelése megmentheti az cukorbetegséggel élő látását. Különösen fontos az évenkénti szemvizsgálat, amelynek során az orvos felvételt készít a szemfenéki erekről.Végtag amputáció


A gyengült véráramlás és a tartósan magas vércukorszint miatt a lábfejet és a lábszárat ellátó idegek károsodhatnak. Előfordulhat, hogy az idegkárosodás olyan mértékű, hogy a beteg a lábfejében már nem érez fájdalmat, így azt sem érzékeli, a lábfejét sérülés éri. Súlyos esetekben a fekélyek, sérülések miatt amputációra is sor kerülhet, ennek kockázata azonban gondos napi lábápolással jelentősen csökkenthető.


Idegkárosodás


Az idegkárosodás gyakori szövődménye a cukorbetegségnek, és nemcsak a lábon, hanem a test bármelyik részén előfordulhat. Befolyásolhatja a gyomor- és bélműködést, az emésztést és akár a szexuális funkciót is, ami férfiaknál merevedési zavarokban jelentkezhet. Fontos, hogy az érintett őszintén beszéljen az orvosával a vizsgálat során, és tudassa, ha bármilyen változást észlel szervezetében, mivel a gyógyszeres kezelés segítséget jelenthet. Az idegkárosodás kockázata rendszeres orvosi ellenőrzéssel és a cukorbetegség gondos kezelésével jelentősen csökkenthető.


Autoimmun betegségek


Amerikai kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség harminc százalékkal növelheti az autoimmun pajzsmirigybetegségek kialakulásának esélyét. Ha az 1-es típusú diabétesz fiatal korban lép fel, akkor nagyobb az esélye annak, hogy később pajzsmirigybetegség is társul hozzá. Ha pedig a cukorbetegség idősebb korban jelentkezik, akkor megelőzheti azt a pajzsmirigy-elváltozás. A nem kezelt pajzsmirigybetegség erős vércukor ingadozásokat okozhat, ezért célszerű az 1-es típusú diabétesszel élőknek részt venniük rutinszerűen pajzsmirigyvizsgálaton, és szükség szerint kezelésen is. Az 1-es típusú cukorbetegséghez gyakrabban társul egy másik autoimmun betegség, a gluténérzékenység.


Forrás: Magyar Diabetes Társaság,  www.macosz.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.